Menu
Weetjes Ajax - Roda JC

Weetjes Ajax - Roda JC

Ajax neemt het deze zondag vanaf 14:30 uur op tegen Roda JC. In aanloop naar het duel zet Ajax.nl enkele weetjes over Ajax - Roda op een rij.

* Het eerste affiche Ajax – Roda JC in de Eredivisie was in 1973. Ajax won dat duel met 3-0 dankzij twee goals van Arnold Mühren een één van John Rep.

* Mitchell Donald, Rob Wielaert en Laurent Delorge zijn drie spelers van de huidige Roda-selectie die ook voor Ajax hebben gespeeld.

* Van de huidige Ajax-selectie speelde alleen André Ooijer ooit in Kerkrade. Hij stond van 1995 tot 1998 daar onder contract.

* De huidige jeugdtrainer van de B2 van Ajax, Yannis Anastasiou, speelde ook voor beide clubs. Hij maakte de overstap in februari 2004 en werd drie maanden later met Ajax kampioen.

* Sanharib Malki is clubtopscorer van Roda JC. Hij staat tot aan dit weekeinde op 16. Een evenaring van zijn persoonlijk record.

* Ajax boekte op 2 december 1984 zijn grootste zege op Roda JC. Die dag wonnen de Amsterdammers met 7-0. Marco van Basten en Dick Schoenaker scoorden allebei twee keer.

Arnold Mühren wordt in 1973 belaagd door Roda-doelman Van der Mierden. Jan Mulder kijkt toe. Arnold Mühren wordt in 1973 belaagd door Roda-doelman Van der Mierden. Jan Mulder kijkt toe.

* Vorig seizoen eindigde Ajax – Roda JC in een 3-0 overwinning voor Ajax. Met goals van Mounir El Hamdaoui, de kersverse vader Luis Suarez – die zijn dochter voor de wedstrijd aan de fans liet zien - en weer Mounir El Hamdaoui werd die uitslag bereikt.

* Ajax speelde 38 keer eerder thuis tegen Roda JC Kerkrade. In totaal werd er 31 keer gewonnen, 4 duels eindigden gelijk en 3 keer werd er verloren.

* In de 38 thuiswedstrijden in de Eredivisie scoorde Ajax 113 doelpunten. De Limburgers maakten in Amsterdam 37 treffers.

* Roda JC speelt 38 jaar onafgebroken in de Eredivisie en is samen met Ajax, PSV, Feyenoord en FC Utrecht één van de clubs die nog nooit gedegradeerd is.

* Vorige week verloor Roda JC met 0-2 van De Graafschap. Daardoor blijft Roda op de negende plaats op de ranglijst staan, twaalf punten achter Ajax dat vijfde staat.

* Ajacied Miralem Sulejmani zal, als hij vandaag in actie komt, zijn 150ste officiële wedstrijd voor Ajax spelen.

Tekst en foto's: Ajax.nl