Menu
Weetjes Ajax - sc Heerenveen

Weetjes Ajax - sc Heerenveen

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur op tegen sc Heerenveen. In aanloop naar het eerste competitieduel van dit seizoen in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Heerenveen op een rij.

* Tot nu toe speelde Ajax negentien thuiswedstrijden tegen sc Heerenveen in de Eredivisie. Veertien keer won Ajax, drie duels gingen verloren en twee keer eindigde Ajax - Heerenveen in een gelijkspel.

* De eerste keer dat Ajax en sc Heerenveen elkaar in competitieverband in Amsterdam troffen was op 24 april 1991. Ron Willems, Michel Kreek en Dennis Bergkamp (twee keer) stelden die dag een 4-0 overwinning veilig.

* De laatste editie van Ajax - Heerenveen leverde de Ajacieden een 3-1 overwinning op. Op woensdag 27 oktober 2010 tekende Mounir El Hamdaoui voor twee wonderschone treffers. Vurnon Anita bepaalde de eindstand op 3-1.

* Luis Suarez werd vlak voor dat duel gehuldigd voor zijn 150e officiële wedstrijd in Ajax 1. De Uruguayaan speelde zijn jubileumwedstrijd drie dagen eerder, op bezoek bij Excelsior.

* Vurnon Anita kreeg in dat duel, tegen Excelsior, een onterechte rode kaart. Omdat de rode kaart een dag later werd geseponeerd kon Anita ‘gewoon’ aantreden tegen Heerenveen. De middenvelder nam revanche met zijn treffer tegen de Friezen.

Ajax - Heerenveen was in 1993 de bekerfinale. In De Kuip vieren uitgelaten Ajacieden de 6-2 bekerzege op de Friezen. Dennis Bergkamp (midden) toont zijn trofee: een Heerenveen-shirt. Ajax - Heerenveen was in 1993 de bekerfinale. In De Kuip vieren uitgelaten Ajacieden de 6-2 bekerzege op de Friezen. Dennis Bergkamp (midden) toont zijn trofee: een Heerenveen-shirt.

* Vier seizoenen geleden speelde Ajax in één voetbaljaargang liefst drie keer in eigen stadion tegen Heerenveen. Op 28 augustus 2007 pakte Ajax de winst in de competitie (4-1). Op 31 oktober 2007 versloeg de ploeg van toenmalig trainer Adrie Koster de Friezen in het bekertoernooi met 3-1 en ook in de play-offs was Ajax dat seizoen te sterk: 3-1.

* De grootste competitieoverwinning van Ajax op sc Heerenveen werd geboekt op 11 april 1998. Coach Morten Olsen zag zijn elftal met 7-2 winnen dankzij doelpunten van Ronald de Boer, Shota Arveladze (3), Sunday Oliseh, Michael Laudrup en Jari Litmanen.

* De laatste wedstrijd waarin de Friezen Ajax verrasten in de ArenA stamt uit het seizoen 2008 – 2009. Op 31 januari 2009 schoot Danijel Pranjic Heerenveen naar een 0-1 overwinning. Ajax speelde toen al met tien man na de rode kaart van Thomas Vermaelen.

* Op 1 mei 1994 was Ajax - sc Heerenveen de kampioenswedstrijd in de Eredivisie. Ajax won het duel in het Olympisch Stadion met 2-1. Twee ronden voor het einde van het seizoen waren de Amsterdammers al kampioen van Nederland. Frank Rijkaard en Stefan Pettersson scoorden namens Ajax. Gertjan Verbeek scoorde één minuut voor het einde tegen.

* De meest doelpuntrijke editie van Ajax – sc Heerenveen werd gespeeld op 10 november 1993. De uitslag van die bekerwedstrijd was 8-3. In het Olympisch Stadion scoorden Finidi George en Stefan Pettersson allebei twee keer. Frank de Boer, Ronald de Boer, John van den Brom en Dan Petersen scoorden de overige Ajax-treffers. Carlo l’Ami was dat seizoen de keeper van Heerenveen. De ervaren oud-doelman is nu keeperstrainer bij Ajax.

* Er zijn verschillende spelers die zowel Ajax als Heerenveen op hun cv hebben staan. Gerald Sibon speelde voor beide clubs. Miralem Sulejmani speelde voordat hij naar Ajax kwam voor Heerenveen. Verder speelden onder meer ook Tom Sier, Ole Tobiasen, Klaas Jan Huntelaar, Hans Vonk, Sjaak Storm, Hennie Meijer, Erik Regtop, Danny Hesp en Richard Knopper wedstrijden voor beide clubs.

* In 1993 was Ajax - sc Heerenveen de bekerfinale. In De Kuip versloeg Ajax de Friezen met 6-2. Marc Overmars was twee keer trefzeker in de finale. Edgar Davids, Stefan Pettersson, Dan Petersen en Dennis Bergkamp verzorgden de resterende doelpunten.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (kopfoto), Ajax Images (midden)