Menu
Weetjes Ajax - Spartak Moskou

Weetjes Ajax - Spartak Moskou

Ajax - Spartak Moskou is de 310e Europese wedstrijd in de rijke geschiedenis van Ajax. In aanloop naar de heenwedstrijd in de achtste finales van de UEFA Europa League zet Ajax.nl een aantal wetenswaardigheden over de ontmoeting met de club uit Rusland op een rij.

• Spartak Moskou bereikte de achtste finales nadat het over twee duels te sterk was voor FC Basel. De heenwedstrijd in Zwitserland eindigde in een 2-3 zege voor Spartak. Daardoor had de tegenstander van Ajax in Moskou uiteindelijk genoeg aan een 1-1 gelijkspel.

• Bij Spartak Moskou staat een oude bekende op de loonlijst. De Braziliaanse spits Ari kwam vroeger voor AZ uit. De nummer 9 van Spartak komt niet veel in actie, maar heeft wel een hoog doelpuntengemiddelde. In 2010 scoorde hij liefst 7 keer in 5 competitieduels.

• In de geschiedenis was Spartak Moskou één keer eerder de tegenstander van Ajax. In het seizoen 1997 - 1998 waren de Russen in de kwartfinale van de UEFA Cup duidelijk te sterk. In de ArenA verloor Ajax op 3 maart 1998 met 1-3 van Spartak. Twee weken later in Moskou ging Ajax opnieuw onderuit: 1-0.

• De wedstrijd tussen Ajax en Spartak Moskou was in 1998 de 200 Europacupwedstrijd van Ajax. Inmiddels staat de teller op 309 Europese duels. De tweede uitgave van Ajax - Spartak Moskou is de 310e Europese ontmoeting van Ajax.

• De return tegen Spartak Moskou is exact 13 jaar na het vorige bezoek van Ajax aan de Russische hoofdstad. Op 17 maart 1998 speelde Ajax in de kwartfinale van de UEFA Cup in Moskou. De return van de huidige dubbel met Spartak Moskou staat eveneens op 17 maart op de kalender.

Fragment uit een oefenduel met een andere club uit Moskou, CSKA. Een jonge Stekelenburg redt. Fragment uit een oefenduel met een andere club uit Moskou, CSKA. Een jonge Stekelenburg redt.

• Naast de ontmoetingen met Spartak Moskou nam Ajax het een keer eerder op tegen een club uit de Russische hoofdstad. Tijdens de voorbereiding op de tweede seizoenshelft speelde Ajax op 13 januari 2004 een oefenduel met CSKA Moskou (1-0 nederlaag). De ontmoeting had alle kenmerken van een onofficiële wedstrijd. Langs het oefenveld van Hotel Montechrono waren slechts 221 toeschouwers getuige van het duel dat twee keer 35 minuten duurde.

• De finale van de UEFA Europa League wordt op woensdag 18 mei in Ierland gespeeld. De Ierse hoofdstad Dublin is dit jaar uitgeroepen tot finalestad.

• Fans van Spartak Moskou die in eigen land naar Ajax - Spartak Moskou kijken, hoeven pas ’s avonds om 23:00 uur plaatselijke tijd in te schakelen. Doordat het in Moskou twee uur later is dan in Nederland wordt het een latertje voor de Russische tv-kijker. Bij de return hebben de Russen meer geluk. De aftrap van Spartak Moskou - Ajax is om 21:00 uur lokale tijd. Dit betekent dat de wedstrijd op 17 maart om 19:00 uur Nederlandse tijd begint.

• Manuel Gräfe is de scheidsrechter bij Ajax - Spartak Moskou. De Duitser fluit Ajax voor het eerst. In het verleden floot hij wel twee keer Nederlandse teams. In aanloop naar het WK 2010 in Zuid-Afrika leidde hij de vriendschappelijke interland Nederland - Mexico. Een jaar eerder was hij scheidsrechter bij Jong Oranje - Jong Spanje.

• Spartak Moskou wacht al tien jaar op de landstitel. Tussen 1992 en 2001 werd Spartak Moskou liefst negen keer kampioen van Rusland. Alleen Alania Vladikavkaz onderbrak de reeks van Spartak in 1995. Sindsdien werd de prijzenkast alleen nog in 2003 aangevuld met de Russische beker.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst