Menu
Weetjes Ajax - Vitesse

Weetjes Ajax - Vitesse

Ajax speelt deze zaterdagavond de eerste thuiswedstrijd in de competitie. Na de 2-2 tegen FC Groningen gaat Ajax tegen Vitesse op jacht naar de eerste competitiezege. In aanloop naar de wedstrijd zet Ajax.nl een aantal weetjes op een rij.

* Ajax behaalde 38 jaar geleden tegen Vitesse de grootste competitiezege in de historie van de club. Op 19 mei 1972 eindigde Ajax – Vitesse in 12-1. Het is nog altijd de grootste uitslag ooit in de Eredivisie.

* Tijdens de memorabele editie van Ajax – Vitesse in 1972 (12-1) scoorde Johan Cruijff liefst vier doelpunten. Dick van Dijk en Johan Neeskens maakten allebei een hattrick. Gerrie Mühren en Barry Hulshoff maakten het dozijn Ajax-treffers compleet. Vitesse-speler Herman Veenendaal zorgde voor de enige tegengoal.

* De editie van Ajax – Vitesse (4-0) in het seizoen 1996-1997 stond deels in het teken van het afscheid van Louis van Gaal. Na afloop van het competitieduel nam hij op 1 juni 1997 onder de klanken van ‘Don’t speak’ van No Doubt afscheid van de supporters.

* In het seizoen 2007-2008 werd Ajax – Vitesse (4-1) voorafgegaan door het afscheid van Jaap Stam. Op indrukwekkende wijze nam de verdediger voor de wedstrijd afscheid van het publiek.

* Op 12 april 2006 ontsnapte Ajax tegen Vitesse. Tot de 89e minuut stond het 0-1 via ex-Ajacied Youssouf Hersi. Klaas Jan Huntelaar (89) en Angelos Charisteas (90+3) hielpen Ajax op de valreep alsnog aan de zege.

Jaap Stam nam in het seizoen 2007-2008 voorafgaand aan Ajax - Vitesse afscheid van het publiek. Jaap Stam nam in het seizoen 2007-2008 voorafgaand aan Ajax - Vitesse afscheid van het publiek.

* Ajax en Vitesse zijn de enige clubs in Nederland die over een stadion met een schuifbaar dak beschikken.

* Vorig seizoen eindigde Ajax – Vitesse in een 4-0 overwinning voor Ajax. Siem de Jong scoorde die middag twee keer. Aanvoerder Luis Suarez maakte de andere Ajax-treffer. Het vierde doelpunt van Ajax kwam op naam van Vitesse-speler Paul Verhaegh. De verdediger maakte een eigen doelpunt.

* Ajax wacht nog op de eerste overwinning in het nieuwe seizoen. Tijdens de eerste vier officiële duels werd er drie keer gelijkgespeeld en een keer verloren. De dubbel met PAOK Saloniki eindigde in 1-1 en 3-3, terwijl het in de uitwedstrijd tegen FC Groningen vorige week 2-2 werd. Het laatste ‘thuisduel’ (om de Johan Cruijff Schaal) werd met 1-0 van FC Twente verloren.

* Vitesse is de competitie vorige week goed begonnen. De club uit Arnhem won de eerste wedstrijd van het seizoen met 3-1 van ADO Den Haag.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst