Menu
Weetjes Ajax - Vitesse

Weetjes Ajax - Vitesse

Ajax neemt het vrijdagavond vanaf 20:00 uur op tegen Vitesse. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Vitesse op een rij.

* In het seizoen 1971 - 1972 boekte Ajax de grootste zege in de historie op Vitesse. De Amsterdamse formatie, onder leiding van Stefán Kovács, won met maar liefst 12-1 van de Arnhemmers.

* Johan Cruijff scoorde in de wedstrijd tegen Vitesse vier keer. Johan Neeskens en Dick van Dijk wisten drie keer het doel te vinden. Gerrie Mühren en Barry Hulshoff maakten de overige doelpunten.

* Van de 12-1 zege op Vitesse uit 1972 zijn geen beelden beschikbaar. Verschillende media lieten deze ‘onaantrekkelijke’ wedstrijd aan zich voorbij gaan, nog onwetend over de historische zege die Ajax zou boeken…

* Louis van Gaal heeft als trainer van Ajax de meeste wedstrijden tegen Vitesse gecoacht. Tussen 1991 en 1997 zat hij maar liefst elf keer op de bank tegen de Arnhemmers. Ajax won daarvan acht wedstrijden onder leiding van de succescoach. Twee duels werden verloren en een gelijkgespeeld.

Op 2 maart 2003 kreeg Ajax Vitesse zowel letterlijk (foto) als figuurlijk (2-0) op de knieën. Op 2 maart 2003 kreeg Ajax Vitesse zowel letterlijk (foto) als figuurlijk (2-0) op de knieën.

* Hoofdcoach Frank de Boer maakte op 12 december 2010 zijn debuut als interim-trainer van Ajax tegen Vitesse. In het Gelredome wonnen de Amsterdammers met 0-1 door een doelpunt van Christian Eriksen.

* Lorenzo Ebecilio maakte op 12 december 2010 tegen Vitesse zijn debuut in Ajax 1. De buitenspeler startte in het basiselftal en speelde tot en met de 71e minuut. Ebecilio speelde in het seizoen 2010-2011 24 wedstrijden.

* Vitesse trok aan het begin van het seizoen 2011-2012 acht nieuwe spelers aan: Giorgi Chanturia, Nicky Hofs, Renato Ibarra, Valeri Kazaishvili, Marko Meerits, Alex Santos da Vitória, Anderson Santos da Vitória en Piet Velthuizen. De verhuurde Kevin van Diermen, Jeroen Drost en Julian Jenner keerden terug naar Arnhem.

* Voormalig Ajax-speler John van den Brom is vanaf het begin van seizoen 2011-2012 de nieuwe trainer van Vitesse. Van den Brom komt van ADO Den Haag en vervangt Spanjaard Albert Ferrer.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst