Menu
Weetjes Ajax - VVV

Weetjes Ajax - VVV

Ajax en VVV-Venlo staan zondagmiddag voor de achttiende keer tegenover elkaar in Amsterdam. De cijfers van de eerdere ontmoetingen zijn overduidelijk in het voordeel van Ajax. Slechts een keer behaalde VVV een gelijkspel op bezoek bij Ajax. Ook het doelsaldo van de ontmoetingen in Amsterdam spreekt voor zich: 57-8. Ajax.nl zet enkele weetjes over eerder edities van Ajax - VVV op een rij.

* Op 28 november 1954 troffen Ajax en VVV elkaar voor het eerst in competitieverband in Amsterdam. Het duel in de Eerste Klasse D eindigde destijds in een 2-3 nederlaag voor Ajax.

* Tussen 1994 en 2007 speelde VVV niet in de Eredivisie. Tijdens die dertien jaar troffen Ajax en VVV elkaar niet in competitieverband.

* VVV-speler Michael Timisela heeft een verleden bij Ajax. De verdediger speelde in het seizoen 2005-2006 vier duels in het eerste elftal. Tegen Heracles Almelo maakte hij in 2006 zijn enige doelpunt als Ajacied.

* Eerder dit seizoen eindigde VVV - Ajax in 0-2. Invaller Mido en Miralem Sulejmani beslisten het duel in De Koel.

* Vorig seizoen eindige Ajax - VVV in een monsterscore. In de Amsterdam ArenA won Ajax met 7-0. Luis Suarez en Marko Pantelic scoorden allebei een hattrick. Urby Emanuelson maakte de andere goal. Alle drie de doelpuntenmakers hebben Ajax inmiddels verlaten.

* VVV behaalde dit seizoen pas vier punten buiten Venlo. Alleen de uitduels met Willem II (winst) en Heracles Almelo (gelijkspel) leverden de club uit Limburg punten op. De overige negen punten sprokkelde VVV in eigen huis bij elkaar.

Liverpool-aanvaller Luis Suarez neemt zondagmiddag afscheid van de Ajax-supporters. Liverpool-aanvaller Luis Suarez neemt zondagmiddag afscheid van de Ajax-supporters.

* VVV staat na 23 speelronden in de Eredivsie op de voorlaatste plaats. Alleen Willem II doet het dit seizoen vooralsnog slechter dan de club uit Venlo.

* Net als Ajax bereidde ook VVV zich vorige maand in het Turkse Belek voor op de tweede competitiehelft. Ajax en VVV waren niet de enige Nederlandse clubs in de Turkse badplaats. Ook Vitesse, Heracles Almelo, NAC Breda en AZ overwinterden in Belek.

* Na afloop van Ajax - VVV neemt Luis Suarez afscheid van de supporters. De kersverse spits van Liverpool bewaart goede herinneringen aan wedstrijden tegen VVV. Vorig seizoen scoorde hij in competitieverband liefst zeven keer tegen de Limburgers. In de ArenA maakte Suarez een hattrick en in Venlo nam hij de hele doelpuntenproductie (0-4) voor zijn rekening.

* Suarez speelde tussen augustus 2007 en december 2010 in totaal 159 officiële wedstrijden voor Ajax. De Uruguyaan scoorde daarin liefst 111 doelpunten. Het levert hem een gemiddelde op van 0,7 doelpunt per wedstrijd in het shirt van Ajax. Een ongekend hoge score voor de 24-jarige aanvaller.

* Zowel Ajax-trainer Frank de Boer als VVV-coach Wil Boessen hebben een verleden als profvoetballer. De spelersloopbaan van Boessen staat in de schaduw van de imposante carrière van De Boer. Boessen speelde in totaal 374 duels in het betaald voetbal. Hij kwam uit voor Fortuna Sittard, Dordrecht ’90, De Graafschap en Helmond Sport.

Ajax - VVV begint zondag om 14:30 uur. Na afloop neemt Ajax officieel afscheid van Luis Suarez. Voor het duel zijn nog kaarten beschikbaar. Op de wedstrijddag is er vanaf 12:30 uur kaartverkoop aan de kassa’s van het stadion. De stadionkassa’s bevinden zich aan de Noordzijde van het stadion ter hoogte van ingang D.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst