Menu
Weetjes voor Ajax - FC Twente

Weetjes voor Ajax - FC Twente

Ajax neemt het zaterdagavond vanaf 20:45 uur op tegen FC Twente. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en FC Twente op een rij.

• Ajax – FC Twente is sinds afgelopen seizoen een affiche met een gouden randje. Op 15 mei was het duel beslissend voor het kampioenschap in de Eredivisie. Mede door twee treffers van Siem de Jong won Ajax die bijzondere middag met 3-1.

• Ajax veroverde daarmee de dertigste landstitel in de clubhistorie. De Amsterdam ArenA was al een maand voor het laatste thuisduel van het seizoen 2010-2011 uitverkocht. Ruim 51.000 toeschouwers waren op die memorabele zondag getuige van de kampioenswedstrijd.

• Een week voor de kampioenswedstrijden troffen Ajax en FC Twente elkaar ook in de finale van de KNVB beker. In een enerverende wedstrijd in De Kuip trok Twente aan het langste eind. Ajax nam een 0-2 voorsprong, maar zag de Tukkers gauw terugkomen in de tweede helft. In de laatste minuten van de tweede verlenging scoorde Marc Janko de 3-2.

• Theo Janssen was afgelopen seizoen de topscorer namens FC Twente tegen Ajax. De middenvelder tekende voor vier treffers tegen de Amsterdammers.

• Ajax begonnen dit seizoen ook met een finale. In de Amsterdam ArenA streden de landskampioen en de bekerwinnaar om de Johan Cruijff Schaal. FC Twente won de Cruijff Schaal door met 2-1 te winnen. Theo Janssen maakte dit duel zijn officiële debuut als Ajacied.

Ajacied Theo Janssen treurt op 30 juli 2011 om de verloren strijd (3-1) om de Johan Cruijff Schaal. Ajacied Theo Janssen treurt op 30 juli 2011 om de verloren strijd (3-1) om de Johan Cruijff Schaal.

• Op 30 november 1980 vond een van de meest spectaculaire ontmoetingen tussen Ajax en FC Twente plaats. Ajax stond met 1-3 en won uiteindelijk met 5-3.

• Een aantal bekende spelers kwam zowel voor Ajax als voor FC Twente uit.
Eind jaren zestig kwam Dick van Dijk van Twente naar Ajax, waar hij in de EC-finale van 1971 de belangrijke openingstreffer tegen Panathinaikos maakte. Ronald de Boer werd door Ajax begin jaren negentig verhuurd aan de Tukkers.

• Ook onder meer Arnold Mühren en Dick Schoenaker kwamen voor beide clubs uit. Mühren ging in de jaren zeventig van Ajax naar FC Twente om via Engeland weer terug te komen bij Ajax. Schoenaker maakte eerst furore als Ajacied, waarna hij in de herfst van zijn loopbaan in Enscheden neerstreek.

• De grootste zege tegen FC Twente was op 9 juni 1979. Toen won Ajax met 8-1. Simon Tahamata scoorde als enige speler tweemaal. Heini Otto, nu actief op de Toekomst in de jeugdopleiding van Ajax, scoorde als speler van FC Twente in eigen doel.

• In de huidige spelersgroep van FC Twente kwamen Denny Landzaat en Sander Boschker voor Ajax uit. De huidige mister Twente kwam in het seizoen 2002-2003 bij Ajax geen enkele minuten aan spelen toe. Landzaat doorliep de Ajax-jeugdopleiding en speelde in 1995-1996 één officieel duel in Ajax 1. Ook Dwight Tiendalli doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Hij reikte nooit tot de A-selectie.

• In 1979 stonden Ajax en FC Twente ook in de finale van de beker. Na een 1-1 gelijkspel volgde de replay. Dankzij goals van Ray Clarke, Dick Schoenaker en Simon Tahamata won Ajax uiteindelijk de beker.

* Co Adriaanse coacht dit duel zijn 500ste duel als trainer in de Eredivisie. Van die 500 was hij er 48 trainer van Ajax. Behalve als trainer van Ajax, was Adriaanse ook coach bij PEC Zwolle, ADO Den Haag, Willem II en AZ. Ajax feliciteert zijn oud-trainer met deze mijlpaal!

Tekst: Ajax.nl

Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst