Menu
Weetjes voor duel met Roda JC

Weetjes voor duel met Roda JC

Ajax speelt deze zaterdagavond zijn tweede thuiswedstrijd in de competitie. Na de 4-2 overwinning op Vitesse gaat Ajax tegen Roda JC op jacht naar zijn tweede competitiezege. In aanloop naar de wedstrijd zet Ajax.nl een aantal weetjes op een rij.

* Ajax speelde 37 maal eerder thuis tegen Roda JC Kerkrade. In totaal werd er 30 keer gewonnen, 4 duels eindigden gelijk en 3 keer werd er verloren.

* In de 37 thuiswedstrijden in de Eredivisie scoorde Ajax 110 doelpunten, de Limburgers maakten 37 treffers, gemiddeld een per duel.

* De hoogste overwinning tegen Roda was op 2 december 1984. Ajax won toen met 7-0. Marco van Basten en Dick Schoenaker scoorden allebei twee keer.

* De laatste keer dat Roda JC in Amsterdam won is alweer elf jaar geleden. Ajax kwam op voorsprong door Aron Winter. Peeters en Luijpers zorgden voor de 1-2 nederlaag.

* In het seizoen ’94-’95 speelden beide clubs tweemaal met 1-1 gelijk tegen elkaar.
Roda JC was de enige club die dat seizoen in de competitie niet van Ajax verloor. Het team van Huub Stevens werd tweede in de Eredivisie. Ajax werd kampioen en won de Champions League.

* Vorig seizoen won Ajax met 4-0 van Roda JC. Alle vier de doelpunten werden gemaakt door aanvoerder Luis Suarez.

* Bijna tien jaar geleden won Ajax met 4-2 van Roda JC door doelpunten van Tomás Galásek, Cristian Chivu, Brutil Hosé en een beauty van Rafael van der Vaart.

* Spelers met een verleden bij zowel Ajax als Roda zijn onder andere Fons Groenendijk, Hennie Meijer, Gerald Sibon, Tom Soetaers en last but not least Tijjani Babangida.

* De Griekse goaltjesdief Yannis Anastasiou speelde ook voor beide clubs. Hij maakte de overstap in februari 2004 en werd drie maanden later met Ajax kampioen.

* Van de huidige selectie speelde Roda-speler Laurent Delorge drie jaar geleden bij Ajax. André Ooijer was actief voor de Limburgers van 1995 tot 1998.

* Trainer Martin Jol begon zijn inmiddels imposante loopbaan in het betaalde voetbal bij Roda JC, waarmee hij in 1997 de KNVB Beker won.

* Ajax en Roda JC Kerkrade is volgens de stand op de ranglijst een topper: Ajax staat derde, de Limburgers vierde.

Tekst en foto: Ajax.nl