Menu
'Weg naar top lang'

'Weg naar top lang'

Ajax verloor woensdagavond de eerste UEFA Champions Leaguewedstrijd met 4-0 uit bij FC Barcelona. Uiteraard stonden de kranten vol over het duel van Nederlands enige deelnemer op het hoogste Europese niveau.

‘Ajax te licht’, concludeert de sportbijlage Sportwereld van het AD op de cover. Natuurlijk prijkt Lionel Messi, met drie doelpunten dé man van de avond, op de foto. ‘Messi is op dreef, maar Barcelona laat Ajax nog wel heel’. ,,De Spanjaarden zetten aanvankelijk amper druk, grossierden in balverlies, terwijl Ajax geconcentreerd verdedigde en steeds meer durfde. Twee goede kansen kregen de Amsterdammers in de eerste helft. Na de kopstoot van Ricardo van Rhijn, die vorig jaar door Cristiano Ronaldo in de draaimolen werd gestopt en nu zijn handen vol had aan wonderkind Neymar, kreeg Lerin Duarte de kans van zijn leven. Na uitstekend voorkookwerk van Bojan en Sigthórsson had de debutant de bal voor het inschieten, maar verzuimde hij een hoek uit te kiezen waardoor Valdés eenvoudig kon redden.”

Metro kiest voor een wedstrijdbeeld uit de wedstrijd voor hun voorpagina. ‘Op voetballes in Barcelona’, staat er boven het hoofd van Stefano Denswil die Lionel Messi van de bal probeert te glijden. De verslaggever zag een aardig begin van het duel tussen Ajax en de Europese nummer 1, getuige de kop boven het artikel: ‘Geen gevolg aan goede start’. ,,Een afstraffing hing in de lucht, spraken de analytici in koor. Vooral de kwetsbare defensie aangevoerd door de dit seizoen opvallend onzekere doelman Kenneth Vermeer zou Ajax gaan opbreken in de Catalaanse voetbaltempel Camp Nou. Tenminste dat was de verwachting, maar hoe anders pakte het uit gisteren in de eerste helft, tenminste. Barça met wereldsterren Messi, Neymar en Iniesta in de basis, walste helemaal niet over Ajax heen. Ook van het beroemde tikataka spel was niets te zien en de ploeg van trainer Frank de Boer bleef eigenlijk uiterst eenvoudig overeind.” In elk geval tot de rust.

‘Ajax weerloze prooi voor Barça’, concludeert Trouw . ,,De onmogelijke missie was door Ajax ingezet in een formatie die de angsten toch ook van trainer De Boer had weerspiegeld. In zijn eerste jaren als hoofdtrainer had De Boer nooit het voorbeeld willen volgen van een van zijn voorgangers Ronald Koeman, die een eveneens jong Ajax in het seizoen 2002-2003 bewapende met tactische varianten. Maar gisteren zocht ook De Boer om begrijpelijke redenen zijn heil in een strategisch bedenksel, met verdediger Boilesen als verkapte linkerspits.”

‘Nog even geduld hebben’, kopt NRC Next . ,,Ajax verloor gisteravond uiteraard van Barcelona (4-0), de ploeg die pas vorig seizoen eigenlijk wat sleets werd, na vier jaar lang de wereld het beste voetbal ooit te hebben voorgeschoteld. Twee grote kansen kreeg Ajax toen de wedstrijd nog een wedstrijd was, twee wapenfeiten die gekoesterd zullen worden als bewijs dat de ploeg niet bang was tegen een Barça dat een uur lang rustig aftastte. Natuurlijk scoorde Lionel Messi een hattrick. Kolbeinn Sigthórsson miste en strafschop toen het al 4-0 stond.”

‘Zoals verwacht is Barça maat te groot’, schrijft de Volkskrant over zeven kolommen. ,,Denswil speelde overigens een redelijke wedstrijd voor een 20-jarige, die na het vertrek van Alderweireld naar Atletico Madrid een tandem vormt met Moisander. Hij oogde allerminst geïmponeerd en zal de Europese wedstrijden nodig hebben om zijn ontgroening spoedig te laten verlopen.”

In De Telegraaf kijkt men naar de toekomst: ‘Weg naar top lang’, luidt de kop dan ook. ,,Boilesen zweepte zijn ploeggenoten met wilde armgebaren op en Ajax voetbalde zich steeds vaker - en knapper- onder de druk uit van de ploeg, die de laatste zes seizoenen, doordrong tot de halve finale van de Champions League en een veelvoud aan miljoenen euro’s heeft te besteden. Stefano Denswil verdiende een compliment, omdat hij als jonge jongen in de kolkende voetbaltempel onder bijna alle omstandigheden koelbloedig bleef, maar Messi is nu eenmaal van een andere orde.”

Tekst en foto: Ajax.nl