Menu

Weinig problemen voor Koeman bij competitiestart

Een goede sfeer, goede resultaten en weinig blessures kenmerken de situatie bij Ajax voor de start van de competitie. ,,Het heeft echter weinig zin om lang stil te blijven staan bij dat het allemaal leuk gaat. Nu gaat het beginnen", aldus een nuchtere trainer Ronald Koeman die het zondag met zijn ploeg opneemt tegen FC Utrecht.

Trainer Ronald Koeman kent weinig problemen in de aanloop naar de seizoenopening tegen FC Utrecht. Op de geblesseerden Lobont en Didulica na is iedereen fit. Al ging Trabelsi vrijdagochtend met een enkelblessure van het veld.

Koeman gaat er vooralsnog vanuit dat Trabelsi kan spelen. Koeman: ,,Hij heeft een tik boven zijn enkel gekregen. Gezien de eerste reactie valt het mee en hopen we dat hij zondag kan spelen. Behalve de twee keepers hebben we 25 fitte spelers."

Dus moet hij zondag zeven spelers teleurstellen met een plaats op de tribune. ,,Het is nooit prettig om mensen buiten de selectie van achttien spelers te zetten. Toch wil ik met 25 man blijven trainen. Dat bevalt wel. Je kan altijd een partij van elf tegen elf spelen en als er twaalf man voor interlands weg zijn dan kan je alsnog goed trainen met 13 spelers."

,,Het niveau gaat steeds een tikkeltje omhoog. Met name de jonge spelers maken een heel goede ontwikkeling door. De oudere spelers worden niet meer beter, als je 32, 33 jaar bent dan heb je je top bereikt. Dan is het aanpoten tegen jongens van 19, 20 jaar en die steeds beter en fitter worden. Voor die ouderen wordt het, weet ik uit ervaring, steeds moeilijker, want je loopt niet elke dag voorop. Maar met name Winter kan ik een compliment geven. Hij is de oudste en loopt alles nog voorop. Als je over oudere spelers praat, is hij iemand die daar de minste problemen mee heeft."

,,Ik weet met wie ik zondag start, maar dat houd ik lekker voor me. Heitinga zou centraal achterin kunnen spelen, maar hij heeft vorige week pas weer voor eerst bij Jong Ajax op die plek gespeeld. Hij is zes maanden weg geweest en ik vind dat hij nog niet toe is aan een rol in het centrum. Verdedigend in het duel moet hij sterker worden. Maar in de toekomst zou hij die rol kunnen vervullen."

Wat verwacht hij van zondag? ,,Dat we in de voorbereiding succes hebben gehad, zegt helemaal niets. Nu gaat het pas om de punten. Het gevoel is goed. Dat zeg ik op basis van de voorbereiding en hoe er wordt getraind. De tegenstander is enorm gemotiveerd, maar wij spelen thuis. Dus zullen we meer naar onszelf moeten kijken. Wij respecteren de tegenstander en die zal vrij behoudend gaan spelen. Dus wij moeten het spel maken. Daar zijn we wel aan toe en daar heb ik alle vertrouwen in."

,,Ik heb niet het idee dat de goede resultaten leidden tot onderschatting van de tegenstanders. Je praat er wel over. We hebben deze week veel korter en agressiever gecoacht dan andere weken, om aan te geven dat het nu gaat beginnen en dat we er nu klaar voor moeten zijn. Goede voorbereiding is positief en prettig, dat zie je terug in het kleine aantal blessures. Het heeft echter weinig zin om lang stil te blijven staan bij dat het allemaal leuk gaat. Nu gaat het beginnen."