Menu

Weinig tijd voor nagenieten; zondag wacht PSV

Veel tijd om na te genieten van het succes omtrent het bereiken van de kwartfinale Champions League krijgt Ajax niet. Dit weekeinde staat namelijk de volgende kraker op het programma. Wil Ajax proberen de competitie net zo spannend te maken als poule B dan moeten de Amsterdammers winnen in Eindhoven. Scheidsrechter is de heer J. Wegereef.

Het gat tussen PSV en Ajax op de ranglijst van de Holland Casino Eredivisie bedraagt zeven punten. PSV moet dit seizoen onder andere nog naar Willem II, Roda JC, FC Utrecht en Feyenoord. Winst komende zondag van Ajax brengt het verschil terug naar vier en als de Eindhovenaren dan nog enkele punten morsen is het zomaar weer spannend.

Dan moet er wel gewonnen worden. En statistisch gezien is dat niet evenvoudig. Ajax won namelijk op 23 oktober 1994 voor het laatst in het Philips-stadion. Een zege van PSV kwam drie jaar geleden tot stand. Met 4-0 werd Ajax weggeblazen. Maar de laatste twee Eindhovense edities eindigden onbeslist, 1-1.

Als alle 93 onderlinge confrontaties tegen het licht worden gehouden, dan blijkt dat de twee nationale toppers elkaar nauwelijks ontlopen. PSV won twee keer vaker maar het doelsaldo is in Amsterdams voordeel: 160-159.

Deze voetbaljaargang blinkt vooral de defensie van PSV uit, want in de 24 wedstrijden kreeg de ploeg slechts elf doelpunten tegen.

Aan de aanvallers van Ajax dus de taak dat saldo schade toe te brengen. Ajax mag Andy van der Meyde weer inzetten, want zijn schorsing van vier duels zit erop. Topscorer aan Amsterdamse zijde is Zlatan Ibrahimovic met 12 treffers. Mateja Kezman van PSV wist echter al elf keer meer het doel te vinden. De strijd tussen de twee spitsen is een van de vele interessante duels die zondag op het veld te zien zullen zijn.

Maar ook de strijd tussen de internationals Van Bommel en Van der Vaart zal boeiend zijn.

Behalve de blik omhoog naar de eerste plaats moet Ajax ook rekening houden met Feyenoord, dat een plaats lager staat. Bij een nederlaag in Eindhoven en winst van de Rotterdammers thuis tegen Heerenveen is het gaatje tussen plaats twee en drie bijna gedicht. Ajax blijft bij verlies op 56 punten staan, Feyenoord komt bij winst op 55. We weten ondertussen dat alleen de tweede plaats recht geeft op het spelen van Champions League.

PSV - Ajax begint zondag om 13.00 uur.