Menu
Wereldwijde primeur bij Ajax - Willem II met videoscheidsrechter

Wereldwijde primeur bij Ajax - Willem II met videoscheidsrechter

Het Nederlandse voetbal krijgt de wereldwijde primeur met het live testen van een Video Assistent Referee, die beter bekend staat als de videoscheidsrechter. Bij de KNVB Bekerwedstrijd Ajax - Willem II wordt scheidsrechter Danny Makkelie woensdag live geassisteerd door videoscheidsrechter Pol van Boekel. Het is voor het eerst in het voetbal dat er live-testen zijn bij een wedstrijd in een officiële competitie op het hoogste niveau.

Een dag later is er bij de bekerwedstrijd Feyenoord - FC Oss wederom een live-test en zijn de rollen omgekeerd. Dan is Van Boekel de scheidsrechter en Makkelie de videoscheidsrechter. Van Boekel en Makkelie staan tijdens de wedstrijden rechtstreeks met elkaar in contact door middel van een headset. De videoscheidsrechter kan de arbiter op het veld ondersteunen bij wedstrijdbepalende spelsituaties, zoals penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan.

De KNVB kiest voor live-testen in de KNVB Bekercompetitie, omdat er geen sprake is van een ranglijst en de duels losstaan van de wedstrijden van andere clubs. De keuze voor deze twee wedstrijden is gebaseerd op ervaringen die zijn opgedaan in deze stadions met eerdere testen. De benodigde infrastructurele voorzieningen en de beschikbare televisiecamera’s zijn bij deze stadions bekend en voorhanden. Ook in volgende bekerronden verwacht de KNVB  live-testen uit te voeren. 

Video Assistent Referee
De Video Assistent Referee is een scheidsrechter die de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van cruciale beslissingen in de wedstrijd. Dit doet hij op basis van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion. De videoscheidsrechter adviseert de scheidsrechter bij wedstrijdbepalende spelsituaties: penalty’s, rode kaartmomenten en doelpunten waar een overtreding of buitenspel aan vooraf is gegaan. Het gaat om een advies. De scheidsrechter op het veld blijft verantwoordelijk voor de beslissingen.

FIFA besloot in maart 2016 de videoscheidsrechter te testen. De eerste test met een live verbinding vond op 1 september plaats bij de vriendschappelijke interland Italië - Frankrijk. Björn Kuipers was op dat moment de arbiter en Danny Makkelie de videoscheidsrechter. De FIFA verkoos een Nederlands team voor deze live-test, omdat de KNVB internationaal voorloper is op het gebied van videoarbitrage.

Tekst: KNVB
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees

Meer over de video-assistent