Menu
Werken aan een meisjesdroom

Werken aan een meisjesdroom

Ook deze woensdagavond staat sportcomplex de Toekomst in het teken van de Ajax Talentendagen voor meisjes. Verdeeld over zes avonden in maart en april stonden bijna duizend talenten te popelen. Te popelen om de scouts te overtuigen dat zij in de toekomst bij Ajax moeten spelen. Een van die talentvolle meiden is de 15-jarige Merel Boots uit Heerhugowaard.

Tot een paar jaar geleden was handbal alles voor Merel. Tot ze aan een schoolvoetbaltoernooi meedeed. Toen was ze om. Radicaal. Nu draait alles om voetbal. ,,Dat toernooi ging heel goed en ik vond voetbal erg leuk”, vertelt Boots enthousiast. Ze ging bij het plaatselijke SVW’27 spelen. Maar niet lang. Want haar talent werd al snel gezien en dus klopte het gerenommeerde Fortuna Wormerveer aan de deur. Ze stapte over en speelt nu als B-junior ruim een halfjaar bij het team MA1 in de hoofdklasse. ,,Dat had ik niet verwacht, maar het gaat goed.”

Hoewel Merel op de fiets binnen een halfuur voor het AZ-stadion staat, is de liefde voor de Alkmaarse club haar vreemd. Die liefde is altijd naar Ajax gegaan. ,,Ik ben in de herfstvakantie naar de Ajax-clinics voor meisjes geweest. Dat was zo leuk. Dat deze clinics alleen voor meisjes zijn, vind ik veel leuker dan clinics met jongens en meisjes. Veel gezelliger.”

Merel Boots poseert als een ware Ajacied. Merel Boots poseert als een ware Ajacied.

Maar voor Merel gaat het niet alleen om de gezelligheid. De tiener, voor wie Christian Eriksen haar favoriete Ajacied is, traint liefst drie keer in de week. Een van de trainingssessies is met het eerste damesteam. Als een voetballoopbaan zo’n spurt neemt, is het logisch dat ook de KNVB bij haar aanklopt. Zo ook bij de Heerhugowaardse. ,,Ik heb wel een paar maanden bij het KNVB pro-talententeam gezeten, maar niet lang. De focus ging op school. Ik was namelijk net naar een nieuwe school gegaan.”

Toen ze eindelijk aan de Talentendagen bij Ajax mocht meedoen, was er toch enige spanning. ,,Maar die spanning was snel weer weg hoor. We deden drie partijtjes van vier tegen vier en het ging eigenlijk heel erg goed. Ik scoorde veel, want ik kreeg van een ander meisje heel veel goede voorzetten. Andersom gaf ik haar ook veel assists. Het ging dus wel lekker.”

Voor 1 mei ontvangt ze een brief van Ajax waarin staat of er eventueel een vervolg komt op de dag. ,,Ik hoop dat natuurlijk wel. Mijn droom was vorig jaar dat Ajax ook een vrouwenafdeling kreeg. Nu droom ik ervan zelf hier te spelen. Het was zo’n mooie kleedkamer, zo’n mooi complex. Het is zo’n mooie club”, verzucht de vijftienjarige dromerig, in afwachting van wat eventueel nog komen gaat.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven)