Menu
Werken aan je techniek bij Ajax

Werken aan je techniek bij Ajax

De meivakantie komt langzaam in zicht. En dat betekent dat de Ajax Clinics al bijna van start gaan. Een dag lang kunnen voetballers van 6 tot 16 jaar trainen volgens de Ajax-trainingsmethode op sportcomplex de Toekomst of op een van de zeven locaties door het land. In mei staat het trainen van technische vaardigheden centraal.

Wie kun je daar beter over spreken dan Simon Tahamata? De inmiddels 58-jarige Ajacied stond in zijn tijd als speler bekend om zijn technische vaardigheden en nu als trainer om zijn techniektrainingen die hij geeft aan de jeugd van Ajax. Tegenwoordig is Tahamata ook ambassadeur van de club. Hij verzorgt op maandag en woensdag trainingen bij HETT-verenigingen, op dinsdag traint hij de buitenspelers van Ajax uit de middenbouw en op vrijdag traint hij de onderbouw van Ajax.

Het programma van de Ajax Clinics in de meivakantie bestaat uit techniektraining en partijvormen in de kleine ruimte met de nadruk op creativiteit. Tahamata: ,,Dit zijn belangrijke onderdelen binnen de opleiding. Niet elke leeftijdsgroep traint op dezelfde aspecten. Wij onderscheiden daarom binnen Ajax de onderbouw (8-12 jaar), de middenbouw (13-15 jaar) en de bovenbouw (16-18 jaar). Bij de allerjongsten wordt er veel getraind op techniek. De trainingen bestaan misschien wel voor 70 procent uit techniektraining. Hoe verder je komt in de opleiding, hoe meer er aandacht wordt besteed aan aspecten zoals passen, trappen en tactiek. Techniektraining is vooral veel herhalen. Het is belangrijk dat je meester wordt over de bal en de tegenstander. Het gaat om functionele techniek. Het is toch lekker als je de basistechnieken beheerst, barst van het zelfvertrouwen en daarom elke bal wil hebben?”

Trainer Richard Witschge geeft aanwijzingen aan een deelnemer tijdens een Ajax Clinic op de Toekomst. Trainer Richard Witschge geeft aanwijzingen aan een deelnemer tijdens een Ajax Clinic op de Toekomst.

Natuurlijk worden er in de jeugdopleiding en bij de Ajax Clinics ook veel partijvormen gespeeld. Voor de voetballers vaak een van de leukste vormen tijdens de training. ,,De onderbouw speelt veel partijvormen in de kleine ruimte. Tegenwoordig spelen ze zelfs op verschillende ondergronden, zoals op straat en in de zaal. Zelf speelden we vroeger heel vaak op straat. Uit school gooide ik mijn tas thuis in de hoek en rond etenstijd ging ik naar huis, heerlijk. De midden- en bovenbouw spelen veel positiespelletjes en partijvormen in grotere ruimten.’’

De deelnemers van Ajax Camps & Clinics wanen zich met het programma en de trainingen een dag Ajax-speler. Op de vraag aan Tahamata wie hij van de huidige selectie nu een echte Ajax-speler vindt, antwoordt hij vol overtuiging: ,,Davy Klaassen. Vanaf de D-pupillen heb ik zijn ontwikkeling meegemaakt in de jeugd van Ajax. Hij beheerst alles: hij kan voetballen, een bal goed inspelen met links en rechts, koppen, scoren en verliest weinig ballen. Een prachtige voetballer om naar te kijken.’’

Trainen als een echte Ajax-speler kan in de meivakantie op sportcomplex de Toekomst of op een van de volgende locaties: Drachtster Boys, DZOH Emmen, R.K.V.V. Roosendaal, S.V. Hoofddorp, S.V. Grol, Reiger Boys en S.V. Westfriezen.

Naar de website van Ajax Camps & Clinics

Teamfoto van de jongste deelnemers tijdens de Ajax Clinic. Teamfoto van de jongste deelnemers tijdens de Ajax Clinic.