Menu

Werklustig Ajax pakt de punten in Nijmegen

Ajax behield zondag zijn ongeslagen status in de competitie. In Nijmegen versloegen de Amsterdammers in een spectaculair duel NEC met 3-1. Belangrijk moment was een penalty voor Ajax toegekend door scheidsrechter Bossen in de 56e minuut. Vlak na de gelijkmaker van NEC werd Wamberto onderuitgehaald in de zestien, waarna Machlas (onder luide protesten van de spelers van NEC) strafschop benutte. Aan Ajax' zijde was een hoofdrol weggelegd voor doelman Fred Grim. Op spectaculaire wijze behoedde hij zijn ploeg drie maal voor een treffer.

Fred Grim zat lekker in de wedstrijd. De opvolger van Edwin van der Sar eiste tegen NEC een hoofdrol op. Spectaculair was redding op het afstandschot van Jack de Gier. Met de vuist tikte Grim de kanonskogel over. Foto Gerard van Hees - gemaakt met Sony-apparatuur

De 3-1 zege, met verder doelpunten van respectievelijk O'Brien en Knopper, was volgens Jan Wouters niet geheel onfortuinlijk tot stand gekomen. 'We hebben niet over geluk te klagen gehad,' aldus de Ajax-trainer. 'Over de gehele wedstrijd leek het alsof wij het wel aardig deden. Dat was ten dele schijn. NEC had het opgegeven. Ons spel was vanavond niet best. Waar ik wel tevreden over ben was de 'spirit' in het team. Er werd gewerkt. Daarom hebben we deze wedstrijd nog weten te winnen.'

Dat Fred Grim zondag in het vernieuwde Goffert-Stadion veel werk kreeg, zegt veel over de gedrevenheid van NEC. De geplaagde ploeg van Jim Calderwood (met vier punten uit acht duels bezetten zij plaats zestien op de ranglijst) hield het tempo hoog, speelde aanvallend en creerde de meeste kansen. Ajax kwam goed weg bij inzetten van De Gier (2x), Schultz en Van Rijswijk. Een schot van Renfurm caramboleerde van de lat, op de lijn, tegen de paal en weer in het veld.

Door het uitblijven van de Nijmeegse treffer raakte Ajax, nog steeds zonder verdedigers Verlaat en Vierklau, langzaam in zijn spel. In de 29e minuut zat Nikos Machlas dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal stuitte tegen de paal. Het doelpunt viel vier minuten later onverwacht. John O'Brien anticipeerde goed na een foute uittrap van een NEC-verdediger. Knopper kreeg de bal in de voeten en tikte naar de van rechts inkomende Amerikaan. Tussen twee verdedigers door schoot O'Brien zijn ploeg naar de voorsprong: 0-1.

Tien minuten na de rust staat Ajax dan toch een gelijkmaker toe. De Cler speelde verkeerde terug op Dani waarna Renfurm de bal onderschept en Grim kansloos laat: 1-1. Even daarvoor tikte de Ajax-goalie een schot van De Gier naast het doel. NEC kon niet langer dan een minuut van de voorsprong genieten. Een wanhoops-actie van Pothuizen leverde Ajax een penalty op. Wamberto werd door de NEC-verdediger omvergelopen en arbiter Bossen wees (voor het eerst dit seizoen) naar de stip. De penalty werd benut door Nikos Machlas, die daarmee zijn totaal in de competitie brengt op drie.

De NEC-ers voelden zich door de beslissing van de arbiter tekort gedaan. Op zoek naar genoegdoening zocht Renfurm een strafschop op bij Winter, die niet werd gegeven. Daarna kwam Ajax nog twee keer goed weg, na voetballende acties. In de 59e minuut raakte Pothuizen de paal met een afstandschot. Fred Grim toonde daarna zijn goede vorm op een schot van Renfurm nogmaals. Ajax besliste vervolgens de wedstrijd. Via een Nijmeegse verdediger kreeg Witschge de bal bij Knopper, die vervolgens goed inschoot; 3-1.

"Oh Johnny, zing een liedje voor mij alleen," zong de meegereisde Amsterdamse aanhang in koor. De Amerikaan John O'Brien, voor de tweede keer in de basis, had even daarvoor Ajax op een 1-0 voorsprong gebracht.

Middenvelder John Nieuwenburg, die tegen NEC een zware kluif had aan Renfurm, doet het op de rechtsachter nog steeds uitstekend. Zondag miste Ajax maar liefst drie verdedigers; Vierklau, Van Halst en Verlaat.

Over de penalty voor Wamberto zal nog lang worden nagesproken. Vlak na de gelijkmaker van NEC werd de Braziliaan in de zestien omvergelopen door Pothuizen. De beslissing van arbiter Bossen om een penalty toe te kennen werd door iedereen in Nijmegen betwist.

Tien minuten voor tijd maakte Jesper Gronkjaer zijn rentree. Het is zijn eerste optreden sinds hij op 8 augustus tijdens het duel de Johan Cruijff Schaal zijn voet brak. Vlak voor tijd kreeg de Deen zelfs de kans tot scoren, met een kopbal op de lat.

NEC- Ajax 3-1 (0-1) O' Brien 33' Renfurm 53' Machlas 55' (pen) Knopper 72' NEC Roorda, Atmodikoro, Rossi, Pothuizen, Hesp; Schultz, Oosterhof (76' Dos Santos), Van Putten, Van Rijswijk, De Gier, Renfurm. Ajax Grim, Nieuwenburg, Winter, Witschge, De Cler; O'Brien, Knopper, Dani (78' Chivu); Laudrup (74' Gronkjaer) , Machlas, Wamberto. Kaarten Pothuizen, Hesp, Dani, Rossi (geel) Bijzonderheden Scheidsrechter: Bossen. toeschouwers: 9.000.