Menu

Wervelend Ajax overrompelt zeer zwak NEC

Ajax wervelde in de eerste helft over NEC heen. Waar de Amsterdammers vorig seizoen in twee duels niet tot scoren kwamen, daar schoten ze er binnen het half uur vier in. Dat was tevens de ruststand. In de tweede helft bleven de aanvalsgolven NEC overspoelen, maar nu bleef de doelpuntenmachine tot een beperkt. Invaller Machlas schoot de tweede penalty binnen en zorgde zo voor een 5-0 eindstand.

John O┬┤Brien en Johnny Heitinga kregen van trainer Co Adriaanse de voorkeur voor een plek in de basis. Andre Bergdolmo zat niet bij de selectie - hij heeft een stijve nek- en Tomas Galasek startte evenals Nikos Machlas op de bank.

Bij NEC bleek doelman Gentenaar niet voldoende hersteld van een rugblessure. Zijn vervanger was Albert van der Sleen. Die doelman kreeg al in de eerste minuut een gele kaart en een strafschop tegen, omdat hij Andy van der Meyde niet conform de regels stuitte. De penalty werd opnieuw genomen door Cristian Chivu. In de wedstrijd tegen Roda JC miste hij nog, nu scoorde de Roemeen wel en zette hij Ajax na 90 seconden op voorsprong, 1-0.

In de zevende minuut had NEC via de voeten van Jarda Simr de gelijkmaker kunnen maken, waren het niet dat Fred Grim voor de inzet van Simr sprong. Wamberto verdubbelde al in de 12e minuut de score door vanuit het midden raak te schieten. Van der Sleen keek ernaar en stond aan de grond genageld, vooral ook omdat de bal nog van richting veranderde, 2-0.

NEC had de aftrap nauwelijks genomen of de bal was alweer in Ajax-bezit. De Ajacieden wervelden door de NEC-gelederen heen. Hatem Trabelsi stoomde in de 13e minuut op over rechts en leek de derde binnen te schieten. Hij schoot echter in het zijnet.

Hoe fenomenaal Rafael van der Vaart echt is, liet hij in de 21e minuut zien. Met een vrije trap bijna uit stand stifte hij de bal onderkant lat tegen de netten, 3-0.

Uiteraard gaf de stand geen aanleiding om na rust te wisselen. In ieder geval niet voor Ajax, maar ook Johan Neeskens wisselde niet. Ajax rouleerde in de eerste helft voortdurend van posities, waardoor NEC het spoor al snel bijster was geraakt. Dan dook O' Brien weer achter Zlatan op, de volgende keer was het Wamberto die zich daar aandiende en bij de volgende aanval stond Van der Vaart opeens op '10'. NEC kon niets beginnen. Ook Fred Grim was gedurende de wedstrijd steeds verder opgeschoven naar de middenlijn.

Van der Vaart kon zijn vrije trappen in dit duel goed oefenen. De eerste was dus een doelpunt, de tweede ging net naast, maar de derde die hij na vier minuten in de tweede helft nam, kwam tegen de muur. Dat was letterlijk. Tegen de muur stonden de gasten figuurlijk. De Ajax-verdedigers staken om beurten het middenveld over en in de vijfde minuut na rust was Johnny Heitinga gevaarlijk. Zijn schot ging buiten bereik voor Van der Sleen naast.

NEC was murw. De Ajax-verdedigers mochten ver opkomen, want zo rond de zestien meter verzamelde NEC zich. Dat had echter weinig zin, want vanaf 20 meter was Ajax ook gevaarlijk. Zo zag de 17-jarige Johnny Heitinga wat er zoal mogelijk was en nam het doel van Van der Sleen onder vuur. Zijn inzet ging over.

Maar zelfs Fred Grim was een gevaar voor NEC. De doelman passeerde bijna op de middenlijn een mannetje, gaf een vlijmscherpe pass op Wamberto. De Braziliaan omspeelde Van der Sleen en het was 4-0. Dat alles nog binnen het half uur.

In de 40e minuut mocht Rafael van der Vaart zich weer op een ideale positie achter de bal zetten voor een vrije trap. Ook nu ging de bal met speels gemak langs de muur, maar het speeltuig ging net links van de keeper naast het doel.

Het bleef showtime bij Ajax met Andy van der Meyde in een hoofdrol, die ook voortdurend in beweging was. Maar in de 61e minuut was Wamberto fabuleus bezig. Zijn voorzet ging over iedereen heen, De Cler legde terug, Van der Vaart tikte hem met zijn grote teen door en Zlatan prikte zijn lange been ook nog tegen de bal. Een doelpunt leverde het niet op, maar de acties waren al erg mooi.

Na 63 minuten vond Neeskens het tijd te gaan wisselen. Hij haalde Van Rijswijk en Hristov naar de kant en Jansen en Wegh kwamen binnen de lijnen.

In de 67e minuut keerde Tomas Galasek terug in het eerste van Ajax. Acht weken blessureleed had de Tsjech achter de kiezen, maar hij kreeg weer de broodnodige speelminuten.

Ondertussen speelde ook Zlatan de sterren van de hemel. De Zweed was zeer balvast, legde de bal vaak goed neer voor zijn medespelers en bracht in de 69e minuut De Cler in stelling na een subtiele voetbeweging. De Cler schoot direct op doel, maar zag de bal voorlangs gaan.

Met nog 17 minuten te spelen ruimde Zlatan wel het veld en mocht Nikos Machlas proberen zijn doelpunt mee te pakken. De derde wissel volgde twee minuten later. Maxwell nam de plaats over van Chivu en ging op linkshalf spelen. Yakubu was een linie gezakt en Galasek liep het hele middenveld over zoals we hem kenden voor zijn blessure.

In de 79e minuut kreeg Ajax opnieuw een strafschop omdat Ax Trabelsi vloerde. Johnny Heitinga meldde zich stoer op de stip maar hij werd door Adriaanse teruggefloten. Nikos Machlas is de tweede man voor de penalty en de Griek nam hem ook, 5-0. Machlas had de mogelijkheid om ook de zesde Ajax-goal te maken na een voorzet van Man of the Match Andy van der Meyde, maar hij schoot over.

Daardoor bleef de eindstand van de wedstrijd waarin Ajax zich opnieuw prima manifesteerde als koploper steken op 5-0.