Menu

Wervelend Ajax snelt in hoog tempo over Fortuna Sittard heen

Ajax heeft een droomstart gemaakt onder de nieuwe trainer Co Adriaanse. Met 5-0 stuurde een op vier plaatsen vernieuwd Ajax Fortuna Sittard terug naar Limburg. Met een fabuleuze treffer van Man-of-the-Match Richard Witschge in de negentigste minuut kreeg het goed opgekomen publiek waar voor hun geld. Door de ruime zege neemt Ajax de leiding in de KPN Eredivisie.

Ten opzichte van vorig seizoen had de bij Ajax debuterende Adriaanse vier wijzigingen in de opstelling. Andre Bergdolmo, Thomas Galasek, Kevin Bobson en Andy van der Meyde waren in de basiself opgenomen. Bobson viel in voor de geblesseerde Jesper Gronkjaer, maar de overige drie lijken zeker van een basisplaats.

Adriaanse koos voor Fred Grim op de keeperspositie en dus niet voor de jonge talentrijke Bogdan Lobont. De 'veteraan' kweet zich echter uitstekend van zijn taak, hoewel Fortuna het hem niet echt lastig maakte. In de vijfde minuut schoot Marco Heering hem warm.

Nog voordat er tien minuten verstreken waren, liet Ajax de aanhang al juichen. Een prima pass van Richard Knopper bracht Shota Arveladze in balbezit. De Georgier omspeelde Ruud Hesp en schoot bekeken de openingstreffer binnen.

'In het eerste half uur viel de beslissing dat Ajax de wedstrijd zou winnen', sprak een tevreden trainer na afloop. 'We hadden na die eerste treffer drie honderd procent kansen. Dat is goed.'

De trainer doelde op Thomas Galasek, die de bal in de zestien meter net niet genoeg onder controle kreeg. Maar ook Aron Winter kreeg na een pass van Andy van der Meyde een 'dot' van een kans. Zijn vlammende schot verdween echter naast het doel. Bobson was in perfecte stelling gebracht door Winter, maar schoot naast.

Daardoor bleef het gevaarlijk, al had Ajax veel meer balbezit dan de Limburgers. 'De concentratie bij het zoeken naar elkaar verminderde', constateerde Adriaanse na afloop. ' Iedereen moest daardoor meters meer maken en kon zo niet het eigen spelletje spelen.'

Daar kwam in de tweede helft een einde aan. Hoewel Fortuna Sittard zeer offensief uit de startblokken schoot en via Dennis Gerritsen ook kansen kreeg, bleef de voorsprong op het scorebord staan.

Na enkele minuten nam de thuisploeg het initiatief weer over. Kevin Bobson draaide zijn directe tegenstander dol, maar na twee leuke acties kon Knopper de bal net niet binnen lopen. Ook Aron Winter zag een inzet door Hesp gekeerd en de terugspringende was te ver weg voor de op het verkeerde been staande Knopper.

Bij de derde keer was het wel raak voor Ajax' nummer 10. Een lage schuiver bleef in de 57e minuut buiten bereik van Hesp. Even stootte Fortuna terug, maar de halve volley van Gerritsen ging over het doel van Grim heen.

Dat was het laatste wapenfeit van de pupillen van trainer Henk Duut. Wel eiste Joost Volmer nog alle aandacht voor zich op. De verdediger blunderde enorm waardoor Arveladze simpel Ajax' derde binnen schoof.

Adriaanse wisselde direct daarna drie spelers. Knopper ruimde het veld voor Cedric van der Gun, die zijn officiele debuut maakte voor Ajax, Wamerto kwam binnen de lijnen voor Bobson en Arveladze ging naar de kant voor Brutil Hose.

Hose maakte een droom-invalbeurt. Hij kopte bij zijn eerste balcontact een prachtige voorzet van Van der Meyde snoeihard in de touwen (4-0). De show was nog niet voorbij. Uit het zeer vermoeide Fortuna was alle kracht weggevloeid.

De Limburgers konden enkel toekijken hoe een vloeiende aanval via Van der Gun, Van der Meyde en Wamberto net geen doelpunt tot gevolg had. Van der Gun zag een minuut voor tijd zijn inzet met de voet gekeerd door Hesp, maar Ajax kreeg toch zijn vijfde treffer.

Richard Witschge, net tot Man-of-the-Match uitgeroepen vanwege zijn technisch begaafd spel, zorgde voor 'het toetje op de pudding' volgens Adriaanse. Met een zeer fijngevoelige stift bracht hij de score op vijf en sprong Ajax direct naar de eerste plaats in de KNP eredivisie.