Menu

Wervelend optreden Barcelona

In een wervelende eerste helft heeft Barcelona Parma onder de grasmat gespeeld. Na 45 minuten zeer aantrekkelijk spel stond het 4-2 voor de ploeg van Louis van Gaal. In een minder hoogstaande tweede helft veranderde er niets aan die ruststand en is Parma zo goed als uitgeschakeld voor de eindzege in het Tournament.

Net voor de aftrap kreeg Barcelona-trainer Louis van Gaal vanaf ´Zuid´ een muzikaal dankbetuiging. ´Louis, bedankt´, zongen de Ajax-supporters hun vorige trainer toe. Die trainer had op de eerste avond van het Amsterdam Tournament een aanvalstrio waar iedereen zijn vingers bij aflikte: Kluivert, Riquelme en Mendienta. Dat moest wel garant staan voor een attractieve wedstrijd.

Wie daar vanuit ging, kwam niet bedrogen uit. De ouverture van het toernooi was een schitterende wedstrijd. Na ruim een kwartier spelen verslikte Parma-verdediger Fabio Cannavaro zich in Gabri. De Spanjaard drong het strafschopgebied binnen, gaf strak voor en Geovanni gleed de bal achter Sebastien Frey.

Vanaf de aftrap flitste Parma echter eruit. De ijverige Di Vaio koos voor een direct schot op volle snelheid. Helaas ging die bal nog over, maar de nummer 11 kreeg na een half uur spelen zijn verdiende doelpunt. Doelman Enke kwam zijn strafschopgebied uit, Di Vaio speelde hem keurig uit en ook Frank de Boer kon het schot op doel niet keren, 1-1.

Een minuut later showde Patrick Kluivert zijn klasse. De oud-Ajacied slalomde langs enkele Italianen, maar stuitte uiteindelijk op Frey. De Parma-doelman was in de 33e minuut kansloos toen Riquelme vanaf 30 meter raak over hem heen raak schoot, 2-1.

Lang kon Barca niet genieten van die voorsprong, want na een strak aangeschoten voorzet van Matuzalum egaliseerde Mochionni door de bal onder Enke door te koppen, 2-2.

Maar de formatie van Van Gaal was op stoom gekomen en de individuele klasse van Mendiete en Riquelme was te veel voor de Italiaanse bekerhouder. Na een scrimmage schoot het Argentijnse wonderkind opnieuw raak, 3-2.
In de slotminuut van de eerste helft breidde Barcelona de score uit. Kluivert was door Cannavaro ten val gebracht en Rochemback ontfermde zich over de vrije trap. Kluivert zelf stelde zich op voor Frey die daardoor geen zich had op het lage schot van de Brazilaan, 4-2.

In de tweede helft namen beide teams gas terug en was het spel lang zo spectaculair niet meer als voor rust.

Er onstpon zich een schaakspel, waarin Barcelona Parma niet naderbij wenste te laten komen.

Aan de stand veranderde ook niets meer. Barcelona vervierf zich zo een goede uitgangspositie als zondagavond om 20.45 uur Ajax wacht.