Menu

Wesley Sneijder productiefste in 2004

Wesley Sneijder heeft in het kalenderjaar 2004 de meeste treffers voor Ajax gemaakt. De Utrechter schoot in de competitie acht keer raak en in de Johan Cruijff Schaal vond hij tegen de club uit zijn stad eenmaal het net. Met negen doelpunten was hij over 2004 de productiefste Ajacied. Een overzicht.

Tijdens de nieuwjaarstoespraak van Freek de Jonge worden Victor Sikora en Tom Soetaers op de hak genomen. Het zijn uitgerekend deze twee spelers die de eerste competitiewedstrijd van 2004 in winst voor Ajax omzetten. Bij Roda JC komt Ajax aanvankelijk op achterstand door aanstaande Ajacied Yannis Anastasiou, maar Sikora en Soetaers buigen de stand om in een 1-2 overwinning.

Beide buitenspelers komen in 2004 nog een keer aan scoren toe, maar aan het einde blijkt Sikora vertrokken naar Heerenveen en krijgt Soetaers geen speeltijd mee.

Hoog in de ranglijst van mooie treffers prijken twee goals van Zlatan Ibrahimovic. Natuurlijk staat de laatste die de Zweed in Ajax-dienst maakte op het netvlies van iedere fan gebrand. De solo tegen NAC waarna hij doelman Davy Schollen passeert gaat de boekjes in, maar ook het doelpunt in de Alkmaarder Hout, een halve volley, spreekt tot de verbeelding.

Toch is Ibrahimovic, die eind augustus Ajax verliet voor een Italiaans avontuur, niet het productiefste gebleken in dit kalenderjaar. Wesley Sneijder valt die eer ten deel, omdat hij twee keer meer wist te scoren. Rafael van der Vaart is gedeeld derde. Hij scoort in april pas voor het eerst, maar is wel een van de weinige Ajacieden die op het Europees podium doel treft.

Dit jaar weet één speler een hattrick te maken. Wesley Sonck slaagt erin drie keer in een helft te scoren tegen FC Zwolle. Een onvervalste hattrick is het niet. Wesley Sneijder zet Ajax tussen de tweede en derde goal van Sonck op 0-4.

Op de lijst van doelpuntenmakers, die uit maar liefst 21 spelers bestaat, prijken ook de twee goals van Anthony Obodai. De Ghanees scoort twee maal in de laatste wedstrijd van het seizoen 2003-2004 tegen Willem II. Ook Daniël de Ridder kiest dat duel uit voor zijn enige competitietreffer. De aanvallende middenvelder, die zijn meeste duels als rechtsbuiten speelt, scoort ook voor Ajax tegen Maccabi Tel-Aviv. Het helpt niet in dat duel, dat Ajax met 2-1 verliest.

Het eerste doelpunt van dit seizoen komt op naam van Tom de Mul, die in de ouverture tegen FC Twente de openingsgoal maakt.

Het laatste woord is echter voor het jonge talent Ryan Babel. Hij luidt op zijn achttiende verjaardag het jaar uit met twee treffers in en tegen Groningen. Zijn totaal in 2004 is vier treffers.

De complete lijstjes zien er als volgt uit:

competitie
Wesley Sneijder 8
Zlatan Ibrahimovic 7
Yannis Anastasiou 6
Rafael van der Vaart 6
Nicolae Mitea 5
Mauro Rosales 5
Wesley Sonck 5
Ryan Babel 4
Julien Escudé 4
Maxwell 4
Tomás Galásek 3
Johnny Heitinga 3
Steven Pienaar 3
Anthony Obodai 2
Victor Sikora 2
Tom Soetaers 2
Nourdin Boukhari 1
Zdenek Grygera 1
Nigel de Jong 1
Tom de Mul 1
Daniël de Ridder 1
Eigen doelpunt tegenstander 4

UEFA Champions League
Tomás Galásek 1
Nigel de Jong 1
Nicolae Mitea 1
Daniël de Ridder 1
Wesley Sonck 1
Rafael van der Vaart 1

Johan Cruijff Schaal (FC Utrecht - Ajax, 4-2)
Steven Pienaar 1
Wesley Sneijder 1