Menu

Wesley Sneijder Talent van het Jaar

De Toekomst stond donderdagavond in het teken van vanen en de verkiezing van het Talent van het Jaar. Als traditionele afsluiting van het seizoen krijgt elk team uit handen van de voorzitter een herinneringsvaan. De technische staf en de scouting bepaalt wie zich het Talent van het Jaar mag noemen. Dit seizoen waren er drie kandidaten: Nigel de Jong, Nando Rafael en Wesley Sneijder. En omdat er maar een de winnaar kan zijn, kreeg Sneijder de trofee.

Michael van Praag benadrukte in een korte toespraak dat het in de Ajax-jeugd vooral om het opleiden van de spelers gaat. Desondanks was het afgelopen seizoen zeer succesvol, de A1 en de B1 bijvoorbeeld werden landskampioen, de D2 en de F-jes wonnen de Supercup. Ook in toernooien werden door alle teams goede resultaten behaald.

Als eerste werden de succesvolle F-jes op het podium geroepen. In de eerste helft van de competitie werden de jongsten van Ajax ingedeeld in de E-competitie. Dit bleek fysiek te zwaar, de tegenstanders waren allemaal twee jaar ouder. Na de winterstop is besloten de spelertjes tegen leeftijdgenoten te laten voetballen. Met succes, want uit elf wedstrijden haalde het team van trainer Dennis de Haan het maximale aantal punten van drieëndertig. Ook het doelsaldo loog er niet om: 114 doelpunten gescoord en slechts vier goals tegen!

Na de F-jes ontvingen de overige jeugdteams tot de C1 de vanen. Na een korte pauze werd het Talent van het Jaar bekend gemaakt. Van de drie kandidaten kon er natuurlijk maar een de prijs krijgen. De winnaar werd, naast zijn voetbaltalent, geroemd om zijn stabiliteit, schoolprestaties en rol in het team. Wesley Sneijder nam onder luid applaus van het publiek en Rafael en De Jong zijn prijs in ontvangst.

Voor sommigen is de Vanenavond minder feestelijk. Op de seizoensafsluiting wordt van enkele spelers afscheid genomen. Een aantal gaat naar een andere club, voor anderen is geen plaats meer. Dat is hard, maar de spelers weten dat de kans bestaat dat ze niet de hele opleiding afmaken.

Tot grote verrassing van iedereen werd vanuit onverwachte hoek deze jongens een hart onder de riem gestoken. De moeder van Nigel de Jong sprak door de microfoon haar dank uit voor alle mooie momenten en ervaringen die Ajax de jongens tijdens hun jaren bij Ajax had geschonken. Want ook de spelers die De Toekomst verlaten, zijn een hoop mooie herinneringen rijker.