Menu

Wesley Sonck is de grote man tegen zijn landgenoten

Met twee treffers tegen zijn landgenoten van Club Brugge heeft Wesley Sonck het Ajax-publiek voor zich gewonnen. Aan de hand van de ingevingen van de Belgische rechterspits liepen de Amsterdammers uit naar een fraaie 2-0-overwinning in de eerste ronde van de UEFA Champions League.

Na de nipte - en onterechte - nederlaag in Milaan stond Ajax woensdagavond voor de zware taak thuis te winnen van Club Brugge. In bijna dezelfde formatie als zondag tegen Willem II toen met 6-0 werd gewonnen, trad de equipe van Ronald Koeman de Belgen tegemoet. Het enige verschil met zondag was dat Rafael van der Vaart speelde in plaats van Wesley Sneijder.

Het zou moeilijk worden tegen het stugge Club Brugge, verwachtte iedereen al van te voren, en dat klopte ten dele. Toch deed Ajax aanvankelijk wat de ploeg zo nodig had, namelijk snel scoren. Nadat Tomás Galásek in de elfde minuut Zlatan Ibrahimovic vond, bracht de Zweed met een geniaal hakje Wesley Sonck in stelling. De Belg, die direct na de loting helemaal niet blij was met een Belgische opponent, snelde het strafschopgebied binnen, passeerde doelman Tomislav Butina en scoorde subtiel de openingstreffer, 1-0. Dat hij zijn feestje vierde bij de supporters van Club Brugge was uit sportieve revanche op de spreekkoren die hij naar zijn hoofd kreeg geslingerd. ,,We begonnen prima", had Koeman ook gezien. ,,We hadden het initiatief en dan hoop je op een vroeg doelpunt."

Maar wie dacht dat Ajax het daarna makkelijker kreeg, kwam ernstig bedrogen uit. Club Brugge startte een offensief dat bijna succes opleverde. Petri Pasanen raakte de bal na ruim een kwartier spelen totaal verkeerd waarna Bengt Saeternes richting Bogdan Lobont opstoomde. De Noor werd door Lobont naar de buitenkant gedwongen, maar leek alsnog te scoren. Hij telde zijn doelpunt waarschijnlijk al en rekende daarmee buiten Julien Escudé, die attent was teruggesneld en met flair de bal uit het doel gleed.

Club Brugge maakte een vuist tegen Ajax, waar de thuisploeg echter niet knock-out van ging. ,,Het was gek dat we daarna de minste periode in de wedstrijd kenden", analyseerde de trainer. ,,Het bleef onrustig, we leden veel balverlies. Maar gelukkig werden de corners en vrije trappen van Club Brugge goed verdedigd." Ajax was dan ook massaal terug in de eigen verdediging gekropen en het was meer dan eens de hardwerkende Ibrahimovic die de inzet onschadelijk kon maken. De Amsterdammers kwamen ongeschonden uit het Belgische beleg en haalden met een krappe, maar goede 1-0 voorsprong de rust.

In de tweede helft verving Koeman linksbuiten Tom Soetaers door Wesley Sneijder, die meer vanuit het middenveld opereerde dan de Belgische linkspoot. Het was de invaller zelf die met een prachtige bal Sonck weer de diepte in stuurde. Trond Sollied zag het voor zijn neus gebeuren. ,,In zo'n situatie moet je nooit op buitenspel spelen", verweet hij zijn verdedigers. Dat deden de Belgen wel en weg was Sonck, in zijn eentje richting doel. ,,Dat is mijn kwaliteit", wist Sonck na afloop. ,,Ik moet het van mijn loopacties hebben." Op vrijwel identieke wijze als het eerste doelpunt zette hij Ajax op 2-0.

,,In België kenden ze de kwaliteiten van Sonck al en hier in Nederland zo langzamerhand ook", glimlachte een vergulde trainer. Die tweede treffer verschafte Ajax de lucht, die er bij de opponent helemaal uitgeperst leek. Wel moest Bogdan Lobont nog een paar keer handelend optreden en dat deed hij met verve.

Ajax hield stand en pakte met 2-0 de grootste thuisoverwinning sinds het vorig jaar opnieuw tot het kampioenenbal toetrad. Club-trainer Trond Sollied gaf echter in zijn nabeschouwing nog een merkwaardige slinger aan de wedstrijd. ,,Het was net AC Milan - Ajax. Ajax was beter maar Milan maakte het doelpunt." Daarmee impliceerde de Noorse oefenmeester dat Club Brugge de betere ploeg was, maar Ajax de goals maakte. En daarmee deed hij de waarheid ernstig geweld aan.

,,In de tweede helft was Club Brugge misschien wel sterker", zei Koeman. ,,Maar niet gevaarlijker. Want ik had niet het idee dat na de 1-0, de 1-1 in de lucht hing. We waren effectief, want echt veel kansen hebben we niet gekregen. Er wordt wel eens gezegd dat Nederlandse clubs dat niet kunnen, maar het is een groot compliment aan dit Ajax dat de tweede helft zo volwassen is uitgespeeld."