Menu
Westerveld debuteert met gelijkspel

Westerveld debuteert met gelijkspel

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de negende aflevering van dit seizoen komen we nog even terug op Sander Westerveld. Hij maakte inderdaad afgelopen vrijdag zijn debuut voor Ajax Cape Town in de thuiswedstrijd tegen Cosmos, 1-1.

De laatste wedstrijd die Sander Westerveld met een standaardteam speelde, was in juni 2011 toen hij met de Italiaanse club AC Monza degradeerde. Nu, ruim vier maanden later, stond de Nederlander weer onder de lat bij Ajax Cape Town. ,,Dat ik zoveel ervaring heb, is wel een voordeel. Al denk ik dat het voor een keeper niet zo veel uit maakt hoe lang hij niet speelt. Als het gevoel goed is, dan staat hij er", aldus Westerveld die gepast tevreden terug kijkt op zijn debuut voor Ajax Cape Town. ,,Ik was vorige week blij dat ik eindelijk mijn werkvergunning had en nu ben ik blij dat ik eindelijk mijn debuut heb kunnen maken. Nu kan ik doen waarvoor ik hier gekomen ben. Iedereen was hier wel tevreden over mijn optreden, maar we speelden een matige wedstrijd. Zo win je van topclub Orlando Pirates en speel je 1-1 gelijk tegen Jomo Cosmos dat onderaan staat."

Westerveld heerst in de zestien meter. Westerveld heerst in de zestien meter.

Westerveld had zijn nieuwe ploeg vanaf de tribune een groot aantal keer in actie gezien, maar nu stond hij er zelf tussen. ,,Je kan niet verwachten dat ik direct in mijn eerste wedstrijd de spelers echt goed kan helpen. Ik heb ook nog niet zoveel met de andere basisspelers getraind. Dat moet groeien. Ik zal wel een paar wedstrijden moeten spelen voordat we een hechte groep vormen. Dit seizoen zijn er natuurlijk ook vijf bepalende spelers vertrokken; er is een nieuwe aanvoerder, spelers staan op nieuwe posities. Dat heeft tijd nodig. Ze moeten mij leren kennen. Ze moeten weten dat ik snel naar de rand van de zestien meter loop en de bal over de middenlijn probeer te gooien. Of dat ik wil dat iemand zich aan de zijkant aanbiedt, zodat we snel kunnen opbouwen."

Met de entree van Westerveld ging een exit van Sean Roberts gepaard. Hij heeft het op zijn beurt ook prima gedaan als eerste doelman. ,,Mijn complimenten voor Sean hoe hij met de situatie omgaat", zegt de Nederlandse keeper. ,,Hij heeft het zeer professioneel opgepakt. Het is niet zo dat hij jarenlang de eerste keeper van Ajax Cape Town was. Hij is zelf 2,5 jaar geblesseerd geweest, kreeg het advies te stoppen met voetbal, maar in de voorbereiding was hij fit en ging het goed. Elke wedstrijd was voor hem een bonus en hij verdiende zelfs een plaatsje bij het Zuid-Afrikaans team. Het is jammer voor hem dat ik eerste keeper ben, maar zo gaat dat in het voetbal."

Of er bij Cape Town net als bij Ajax Amsterdam met twee keepers (Vermeer in de competitie, Cillessen in de beker) gewerkt gaat worden, weet Westerveld nog niet. ,,Toevallig zat ik daar vandaag aan te denken. Komend weekeinde is het bekertoernooi en ik denk eigenlijk, hoewel ik dat nog niet heb gehoord, dat ik die wedstrijd ook zal keepen. Voor mij is het op dit moment het beste om snel zoveel mogelijk duels te spelen. Maar het is misschien voor verder in het seizoen wel een optie om Sean de bekerwedstrijden te laten keepen. Je bent hier bij drie gele kaarten al geschorst, dus het is wel handig om altijd een fitte keeper achter de hand te hebben."

De sfeer in het Cape Town Stadium was vrijdag heel anders als tegen Kaizer Chiefs ondervond Westerveld aan den lijve. ,,Toen was het uitverkocht. Nu lang niet en in zo'n groot stadion ziet dat er wat leeg uit. Maar door die Vuvuzela's is er lawaai genoeg hoor. Ik weet nu wel dat de dingen die ik wil uitleggen aan mijn teamgenoten zoveel mogelijk tijdens de trainingen moet overbrengen zodat het in de wedstrijd een automatisme is. Want door die toeters versta je elkaar op het veld niet goed", leerde hij afgelopen vrijdag uit eigen ervaring.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town