Menu
Westerveld klaar voor debuut bij Ajax CT

Westerveld klaar voor debuut bij Ajax CT

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de achtste aflevering van dit seizoen aandacht voor doelman Sander Westerveld die afgelopen vrijdag eindelijk zijn werkvergunning kreeg en aan de slag kan in de competitie.

De in Enschede geboren doelman kwam begin augustus naar Kaapstad. Trainer Maarten Stekelenburg vroeg hem of hij zin had om bij Ajax Cape Town te komen keepen. Het was precies de uitdaging waar Sander Westerveld al jaren op zat te wachten. ,,Drie jaar geleden werd ik op mijn knie afgekeurd bij FC Utrecht. Dan weet je dat het lastig wordt, want dan komt er geen club meer, terwijl ik altijd vertrouwen heb gehouden in mijn knie. Toen belde Clarence Seedorf dat hij een project was gestart met de club Monza in Italië. Hij wilde dat ik hem zou helpen dat project op te bouwen. Dat heb ik twee jaar met plezier gedaan. In die periode heb ik zo'n zestig wedstrijden gespeeld. Je weet dat je bijna klaar bent met je carrière en dat het met je 36 jaar wel lastig zou worden om een club te vinden. In Nederland had ik een paar opties, maar dat wilde ik niet. Sinds ik bij Sparta speelde (2007/2008, MJ) wilde ik of naar Japan of naar Amerika. In Japan zijn de regels voor buitenlanders veranderd en in Amerika was er geen goede club. Ik wilde, na topjaren bij Liverpool - met Champions League-voetbal - en Real Sociedad, nog wel een keer een avontuur meemaken. Gekscherend had ik zelfs vorig seizoen Gerald Sibon, bij wie ik vroeger in de klas zat, een berichtje gestuurd toen hij zijn laatste wedstrijd in Australië speelde. Hij kende Foppe toch? Kon hij hem niet even bellen of we samen naar Ajax Cape Town zouden kunnen komen?”

Sander Westerveld in zijn jaar bij Sparta. Sander Westerveld in zijn jaar bij Sparta.

Foppe de Haan verliet Kaapstad dus dacht Westerveld dat het er niet meer van zou komen. Tot het telefoontje van Stekelenburg, die het wel zag zitten in de nu bijna 37-jarige doelman. Jammer was wel dat het lang duurde voordat de werkgunning rondkwam en de zesvoudig international daardoor al zo´n tien wedstrijden moest missen. ,,Bij Ajax Cape Town hebben ze er alles aan gedaan. Uiteindelijk zijn ze zelfs met onze paspoorten naar Pretoria gereisd om de benodigde stempels te verkrijgen. Het was zo vreemd dat het zo lang duurde, want na mij zijn er bij de topclubs Orlando Pirates en Kaizer Chiefs nog twee buitenlandse spelers aangetrokken en zij konden wel heel snel aan de slag. Het enige positieve aan de hele situatie is wel dat ik nu de tijd heb gehad om mij hier te settelen met mijn gezin.”

Dertien jaar geleden verliet Westerveld Vitesse om bij Liverpool furore te maken. Nu gaat de routinier in de PSL-league aan de slag. ,,Ja, vanaf nu kan het beginnen. Ik sta te popelen. Gelukkig heb ik een contract van twee jaar, met daarin een optie, getekend zodat het niet al te veel pijn doet dat ik al tien wedstrijden heb gemist. Maar ik heb deze twee maanden goed kunnen trainen en vrijdag hoop ik mijn debuut te maken tegen Cosmos in Kaapstad. Ik hoop dat ik een steentje kan bijdragen aan dit jonge team. Het is nog een beetje ongeorganiseerd in het veld, maar de ploeg heeft veel kwaliteit. Van de laatste vijf duels tegen de echte topclubs heeft Ajax Cape Town er vier gewonnen. De mogelijkheden zijn er dus. Dit is een elftal van de toekomst, door mijn ervaring denk ik dat ik veel kan bijdragen. Sean Roberts, die tot nu toe in het doel heeft gestaan, doet het ook heel goed. Hij was 2,5 jaar geblesseerd, maar kon bij de start van dit seizoen weer spelen. Hij werd gelijk bij het nationale team gehaald. Ook de andere doelman André Petim is een deugdelijke keeper. Maar in principe moet ik de eerste keeper worden.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax Cape Town (kop), Pro Shots/Jurgen Mols (midden)