Menu
Westerveld: mentor én leerling

Westerveld: mentor én leerling

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we elke maand het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze negentiende aflevering van dit seizoen praten we bij met Sander Westerveld, de ervaren doelman van Ajax Cape Town.

De competitie in Zuid-Afrika ligt nu drie weken stil. Die periode geeft Ajax Cape Town even de gelegenheid om bij te komen van de reeks wedstrijden die de club de afgelopen tijd speelde. Zonder grote successen overigens, want de zusterclub van Ajax Amsterdam wacht al sinds 7 december op een zege.

,,We sprokkelen de puntjes bijeen,maar veel te weinig. We moeten snel een goede serie neerzetten. Dat we van de overige tien wedstrijden zes keer thuisspelen is een voordeel”, verwacht Sander Westerveld, de doelman van Ajax Cape Town. ,,Het is toch lastig om een wedstrijd in Johannesburg te spelen vanwege het hoogteverschil met Kaapstad. De laatste keer waren we kansloos tegen Platinum Stars. Het leek of de jongens moe waren, niet fit. We kunnen helaas niet op hoogtestage voor zo’n wedstrijd. Je vliegt erheen en speelt. Dat is lastig. In Kaapstad hebben we een fantastisch veld en dat komt ons spel ten goede. Dus ik denk zeker dat het een voordeel is dat we dit seizoen nog zes keer in Kaapstad spelen. Ik hoop dat er bij een winstpartij een omslag komt zodat de druk er wat afgaat.”

Sander Westerveld: ,,We voetballen goed, alleen de resultaten blijven uit." Sander Westerveld: ,,We voetballen goed, alleen de resultaten blijven uit."

Westerveld, sinds anderhalf jaar in Kaapstad, haalt met zijn 38 jaar de gemiddelde leeftijd van Ajax Cape Town aardig omhoog en nóg is het team het jongste in de Premier Soccer League, de Zuid-Afrikaanse Eredivisie. Die jeugdigheid en de daarbij horende wisselvalligheid is mede debet aan de lage klassering van de club. Ajax staat namelijk één-na-laatste. ,,Win je een paar wedstrijden, dan draai je zo weer bovenin mee”, weet Westerveld uit eigen ervaring. ,,Eigenlijk was het vorig jaar niet anders. Toen hadden we in december een serie van vijf wedstrijden die positief verliepen. Zo’n goede reeks is nu uitgebleven. Dat lag niet aan de trainer. Maar Maarten Stekelenburg moest toch weg. Ik voel me daar wel verantwoordelijk voor, net zoals ik me verantwoordelijk voel voor het elftal.”

Die verantwoordelijkheid kostte hem zelf een korte periode zijn basisplaats. ,,We kregen erg makkelijk doelpunten tegen, dat was erg frustrerend. Ik wilde zo graag het team helpen, dat ik in wedstrijden op een gegeven moment mezelf voorbij liep. Ik was meer met het team bezig dan met mijn eigen spel waardoor ik ook fouten ging maken. Toen heeft trainer Jan Pruijn de jongere keeper, die in de toekomst ook eerste keus zal zijn, opgesteld in de week waarin we drie wedstrijden hadden. Sinds Jan Versleijen het van Pruijn overnam, ben ik weer eerste keeper. Ik doe er alles aan om eerste doelman te zijn, leef als een prof. Wel ben ik mij nu bewust dat ik in wedstrijden aan mezelf moet denken en dat ik vooral op de trainingen moet proberen de spelers beter te maken. De laatste twee duels heb ik goed gespeeld. De afgelopen wedstrijd werd ik zelfs tot Man-of-the Match uitgeroepen. Dat doet met goed.”

Westerveld heeft wel een verklaring voor de slechte resultaten in de competitie. ,,We missen gewoon heel erg veel kansen. Zo hadden we de laatste drie wedstrijden moeten winnen. In plaats van dat we bijvoorbeeld 4-0 winnen, verliezen we met 2-1. Dat we nu strijden tegen degradatie is jammer. Door de onderlinge ruzies in het bestuur zijn de gewenste versterkingen voor de verdediging niet gekomen. De beste spelers zijn vorig seizoen weggegaan. Daarvoor hadden goede spelers terug moeten komen, maar dat is niet gelukt.” De strijd tegen degradatie is Westerveld overigens niet vreemd. Ooit redde hij als doelman van Portsmouth met nog zeven duels te gaan (en liefst zeven punten achterstand van de ‘veilige haven’) het vege lijf. ,,Dus ik probeer de jongens voor te houden dat het zeker kan. Ik probeer veel met ze te praten. Ze kijken op tegen ervaren spelers zoals Matthew Booth en ik en luisteren wel naar ons.”

Des te mooier is het dat Westerveld ook buiten de kleedkamer een mentorrol vervult. Hij volgt een internationaal erkende studie sportmarketing en studeert zo met de beloften van Kaapstad. ,,Eerder in mijn carrière was daar niets van terecht gekomen, want het is wel zo dat we veel vrije tijd hebben, maar nooit op vaste momenten. Zo kon je nooit afspraken maken. Nu komen de professoren naar de club op maandag en dat is hartstikke goed. Doordat Booth en ik ook studeren geven we een signaal af aan de jeugd dat het belangrijk is voor je toekomst. Je moet het gewoon doen als de kans je wordt geboden. Ik vind het erg leuk, het is interessant om zo de binnenkant van de club te leren kennen. Misschien sloeg ik zelfs een beetje door. Na een wedstrijd kan ik nooit slapen en dan zat ik tot half drie ’s nachts nog studie-opdrachten te maken. Ik was dan ook cum laude geslaagd voor het eerste gedeelte, haha.”

Wie weet kan Westerveld de studie straks gebruiken als hij is uitgevoetbald. Bij Ajax Cape Town heeft hij een contract tot het einde van dit seizoen. ,,Maar ik zeg al vanaf mijn 34ste dat het in principe mijn laatste jaar is. Dus zeg ik nooit nooit. Ik heb Marcel Peper en Hans de Koning van nabij meegemaakt. Zij moesten gedwongen door blessures vroeg stoppen met hun loopbaan. Ik voel me nog steeds fit en dan is zelf voetballen het mooiste dat er is. Wel heb ik een aanbieding om bij World Soccer Consult als spelersbegeleider te werken na mijn carrière. Dat lijkt me erg leuk.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto: Ajax Cape Town