Menu

Wie de schoen past...

Wie de schoen past trekt 'em aan. Dit geldt vanaf dinsdag zeker voor Cristian Chivu. In de adidas-winkel in Amsterdam kreeg de Ajacied nieuwe voetbalschoenen aangemeten. Precies op maat. Met behulp van moderne apparatuur werden nauwkeurig alle aspecten van zijn voeten bepaald. Aan de hand van die gegevens worden schoenen met een perfecte pasvorm geproduceerd.

Eerst werden de lengte en breedte van de voeten bepaald. Chivu moest daarvoor in een soort bakje gaan staan, dat is aangesloten op de computer. Tot op de milimeter nauwkeurig werd de grootte van de linker- en rechtervoet afzonderlijk gescand.

Vervolgens diende de verdediger over een matje te lopen. Middels dit matje wordt de drukverdeling van de voeten bepaald. Overige gegevens werden in de computer gevoerd: of de Ajacied met een of met twee paar sokken speelt en of hij speelt met een brace. De computer rekent met een druk op de knop uit welk model het meest geschikt is voor de speler. Deze moest hij gelijk passen.

Als beide schoenen goed zitten, breekt de laatste fase aan. De Roemeen kon zelf aangeven hoe zijn schoenen eruit moeten gaan zien. Met behulp van de computer bepaalde Chivu de kleur van zijn schoenen. Als finishing touch liet hij zijn naam op de tong en zijn rugnummer op de achterkant van de kicksen prijken.

Over zo'n twee tot drie weken speelt de Ajacied, als het goed is, op zijn gloednieuwe, persoonlijke voetbalschoenen.