Menu
Wie kiest Kreek voor zijn Ajax/Vitesse-elftal?

Wie kiest Kreek voor zijn Ajax/Vitesse-elftal?

Michel Kreek (47) was als speler 5 jaar actief voor zowel Ajax als Vitesse. De dienende middenvelder had in het bonte gezelschap van Vitesse en het Europees succesvolle Ajax veel bijzondere teamgenoten. Aan de hand van een 4-3-3-opstelling legt hij uit wie voor hem het meest in het oog sprongen.

,,In mijn tijd bij Vitesse was het met allerlei nationaliteiten een bont gezelschap, een mooie mix. Bij Ajax heb ik met het winnen van de UEFA Cup het hoogtepunt van mijn carrière beleefd. Het was moeilijk kiezen, maar hieronder beschrijf ik een elftal spelers die mij het meest zijn bijgebleven."

Doelman Westerveld - ‘Hij had veel bravoure’
,,Stanley Menzo en Edwin van der Sar waren natuurlijk niet de minsten. Maar uiteindelijk komt Sander Westerveld als eerst bij mij op. Hij was bij Vitesse een heel talentvolle keeper. Altijd overtuigd van zichzelf en in het bezit van veel bravoure. Ik was onder de indruk van zijn kwaliteiten ‘op de lijn’ en zijn verschrikkelijk harde schot. Het verrast me niet dat hij een mooie carrière heeft gehad."

'Als Rijkaard écht het gaspedaal indrukte, dan leken alle andere spelers net kleine poppetjes.'
'Als Rijkaard écht het gaspedaal indrukte, dan leken alle andere spelers net kleine poppetjes.'

Rechtsachter Sturing - ‘Geen linksbuiten was blij’
,,Toen ik bij Vitesse kwam was Edward Sturing aan zijn laatste jaren bezig. Na zijn actieve loopbaan is hij ook nog mijn trainer geweest. Hij was als speler al een op-en-top professional. Ik vond het mooi om iemand met zo’n Vitesse-hart te zien. Hij was behoorlijk op leeftijd, maar deed alles om een topprestatie te kunnen leveren. Er was geen linksbuiten blij als hij tegen Vitesse moest voetballen."

Centrale verdediger Rijkaard: ‘Andere spelers leken kleine poppetjes’
,,Rijkaard behoeft geen uitleg natuurlijk. Ik was best jong toen hij van AC Milan bij Ajax terugkeerde. Zijn persoonlijkheid en warmte om jonge spelers te helpen maakte grote indruk op mij. Zo’n grote ster, daar kijk je dan tegenop. Hij was een grote voetballer, maar zo normaal als persoon. Ik vond zijn power altijd heel bijzonder. Als hij het gaspedaal écht indrukte, dan leek het alsof alle andere spelers kleine poppetjes werden."

'Van den Brom was niet de snelste, maar in zijn denken was hij wél heel snel'

Centrale verdediger Van den Brom: ‘Niet snel, wel qua denken’
,,Ik heb John leren kennen bij Ajax. We zaten in hetzelfde schuitje, omdat we regelmatig wedstrijden bij het 2e elftal moesten spelen. Later zijn we elkaar bij Vitesse weer tegengekomen. Daar is onze band hechter geworden. John had als speler enorm veel tactisch inzicht. Hij was niet de snelste, maar in zijn denken was hij wel héél snel."

De rechtsmidden en linksbuiten van Kreek zijn elftal staan op de foto. Wie denken jullie?
De rechtsmidden en linksbuiten van Kreek zijn elftal staan op de foto. Wie denken jullie?

Linksachter Marc van Hintum: ‘Felle linksback’
,,Marc en ik kwamen samen bij Vitesse. Ik speelde in het begin voor hem als linkermiddenvelder. Hij was een felle linksback, die ook veel vuil werk opknapte. Aanvallend had hij ook een grote bijdrage. We hebben samen 5 jaar bij Vitesse gespeeld. Hij was non-stop een vaste waarde in het team."

Rechtsmidden Clarence Seedorf - ‘Geen uitleg nodig’
„Hij kwam op piepjonge leeftijd bij het eerste en we konden het goed met elkaar vinden. Hij ging naar Sampdoria, maar het contact is gebleven. Daar is een leuke band ontstaan. Zijn carrière heeft geen uitleg nodig. Hij is de meest succesvolle Nederlandse voetballer ooit. Daarbuiten is het een fijn persoon. Het was normaal dat er jonge jongens in de selectie zaten, maar Clarence was wel heel jong. Niemand had verwacht dat het zo speciaal zou worden." 

'Vlak voor de wedstrijd wilde Curovic vaak het woord: 'Ik heb een nieuwe televisie nodig, dus we moeten vandaag winnen!'

Nummer 10 Dejan Curovic - ‘Prachtige gozer en publiekslieveling’
,,Curovic wil ik graag als nummer 10. Hij kampte met overwicht, maar was een fantastische voetballer. Hij vormde met Nicos Machlas een superkoppel, die voelden elkaar perfect aan. Hij kwam uit Joegoslavië en sprak recht uit zijn hart. Een echte broodvoetballer. Vlak voor de wedstrijd wilde hij vaak het woord: ‘ik heb een nieuwe televisie nodig, dus we moeten vandaag winnen!’ Zo doorbrak hij de spanning. Een prachtige gozer en een publiekslieveling."

'We wonnen bij Vitesse 16 van de 17 thuiswedstrijden. Dat was een bijzonder jaar.'
'We wonnen bij Vitesse 16 van de 17 thuiswedstrijden. Dat was een bijzonder jaar.'

Linksmidden Michel Kreek: ‘UEFA Cup was hoogtepunt’
,,Dit was de positie waar ik bij Ajax en Vitesse mijn beste periode heb gehad. Ik was altijd een speler die het grote geheel in de gaten hield. Naarmate ik ouder werd, werd ik steeds meer een leider. Ik werd aanvoerder bij Vitesse. In tactisch opzicht moest ik de boel bij elkaar houden. Het was fantastisch toen we met Vitesse 3e werden. We wonnen 16 van de 17 thuiswedstrijden. Zoals ik al zei: bij Ajax was het Europese succes mijn absolute hoogtepunt."  

'Machlas had een extra zintuig voor op de goede plek staan'

Rechtsbuiten Trustfull: ‘Iedere dag een feestje’
,,Orlando was een elegante, sierlijke voetballer. Hij oogde nonchalant, maar was eigenlijk super fanatiek. We gingen met Martijn Reuser dagelijks op en neer naar Arnhem, een hele bijzondere tijd. We hebben samen in de jeugd gespeeld, maar hij moest weg. Via een omweg heeft Orlando een schitterende carrière gehad. We zijn uiteindelijk samen in het trainersvak beland en met Frank de Boer naar Italië gegaan. Als speler, maar ook als trainer was het iedere dag een feestje met Orlando."

Spits Machlas - ‘extra zintuig voor de goede plek’
,,Nikos was bij Vitesse ongekend. Hij werd Europees topscorer, wat een bijzondere prestatie is als speler van Vitesse. Vooral het koppel met Curovic was succesvol. Het was een aparte spits. Als je hem ging ontleden, dan had hij geen specifieke kwaliteiten. Hij kon alles wel goed. Maar hij had een extra zintuig: op de goede plek staan. In de 16 was hij best wel dodelijk. Toen hij topscorer werd, viel alles op zijn plek."

Machlas werd bij Vitesse Europees topscorer en trok daarna naar Ajax.
Machlas werd bij Vitesse Europees topscorer en trok daarna naar Ajax.

Linksbuiten Reuser - ‘Bijgelovig met vaste rituelen’
,,Ik heb hem leren kennen bij Ajax. Hij was heel bijgelovig en had zijn vaste rituelen. Ik weet nog dat hij in de auto op weg naar een wedstrijd een CD opzette. We wonnen de wedstrijd. Daarna moest iedere week dezelfde CD gedraaid worden. Orlando en ik gingen mee in het verhaal. Uiteindelijk heeft dat een half jaar geduurd. We waren blij dat we uiteindelijk verloren en de CD uit het raam konden gooien, haha. Als speler had hij een fantastische trap en was hij heel gedreven. Zijn wil om te scoren was groot."

Coach Beenhakker - ‘Debuut laten maken’
,,Ik heb best wel wat grote coaches gehad... Zowel bij Vitesse als bij Ajax. Mannen als Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Henk ten Cate en Ronald Koeman. Ik ga toch voor Beenhakker, omdat hij mij mijn debuut liet maken bij Ajax. Ik was 18 jaar en speelde in het 2e. Toen heeft mij overgeheveld naar de A-selectie en mij laten debuteren. Dat zijn bijzondere dingen. Maar onder Van Gaal heb ik veel geleerd en bij Ten Cate speelden we bij Vitesse het beste voetbal. Voor elke coach wel wat te zeggen."

'We waren blij dat we uiteindelijk verloren en de CD uit het raam konden gooien.'
'We waren blij dat we uiteindelijk verloren en de CD uit het raam konden gooien.'

Bekijk ook: Head2head Vitesse - Ajax

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst