Menu

Wie was Ajax?

Archeologen hebben resten gevonden van het paleis van de Griekse held Ajax, naar wie de Amsterdamse voetbalclub is vernoemd. Wie Ajax of Aias was, wordt hier uitgelegd.

Aias
Ajax wordt in de Griekse oudheid Aias genoemd (Lat. :Aiax). Aias is de naam van maar liefst twee helden uit Griekse leger vechtend tegen Troje.

De kleine Aias
De kleine Aias was de zoon van koning Oileus van Lokris (Midden-Griekenland). Hij neemt deel aan de Trojaanse oorlog. Bij de val van de stad ontvoert hij de dochter van de Trojaanse koning Priamos (Kassandra) uit het heiligdom van Godin Athena. De godin is hierover nogal boos en zij treft het schip van Aias op de terugreis met haar bliksem.

De grote Aias
Na Achilles was de grote Aias de sterkste held van de Grieken. De grote Aias was de zoon van koning Telamoon van het eiland Salamis. In zijn eentje houdt de grote Aias de Trojanen tegen wanneer zij het Griekse kamp gevaarlijk dicht genaderd zijn en de schepen in brand willen steken.

Het gevecht
Als Achilles tijdens een gevecht tegen de Trojanen op zijn enige kwetsbare plek (zijn hiel) geraakt wordt, sterft hij. De moeder van Achilles (Thetis) wil dan dat de beste Griekse aanvoerders de wapenuitrusting van haar zoon erven.

Aias en Odysseus maken beide aanspraak op de uitrusting. Beiden moeten dan aan de verzamelde Grieken vertellen waarom zij de juiste persoon zijn om de wapenuitrusting te erven. Aias was een geweldige vechter maar geen groot prater. Ondanks het feit dat iedereen weet dat hij grote belangrijke daden heeft verricht voor het Griekse leger wijst men de wapenuitrusting toe aan Odysseus. Odysseus kan namelijk de menigte met mooie woorden overtuigen dat hij zelf zeer belangrijk is geweest voor het Griekse leger. Aias wordt hierover heel boos en trekt zich terug in zijn tent, hij wil wraak nemen op Odysseus.

Pallas Athena (godin van de wijsheid en het krijgsbeleid) besluit dat zij Odysseus wil beschermen tegen Aias? woede. Athena zorgt dat Aias een kudde schapen aanziet voor Grieken en een ram voor Odysseus. Aias stormt met getrokken zwaard op de schapen en het ram af en richt een enorm bloedbad aan. Toen Aias tot bezinning kwam en zag wat hij gedaan had, schaamde hij zich zo erg dat hij zich zo belachelijk had gemaakt tegenover het hele leger. Hij doorstak zichzelf met een zwaard. Voor het Griekse leger was zijn dood een groot verlies.