Menu
Wielaert kijkt uit naar Engelse trip

Wielaert kijkt uit naar Engelse trip

Rob Wielaert kijkt uit naar de oefenduels die Ajax deze week afwerkt in Engeland. De Amsterdammers spelen woensdagavond tegen Bristol City. Drie dagen later wacht de ploeg van trainer Martin Jol de confrontatie met Southampton.

,,Dat zijn de eerste tegenstanders van formaat", legt Wielaert uit. ,,Het is een eerste echt test of we als team functioneren. Iets dat heel belangrijk is tegen Engelse ploegen. Verder zullen we voor die duels ook niet meer trainen op de wedstrijddag, wat de voorbije weken wel het geval was. Ik denk dat de wedstrijden in Engeland als belangrijk worden beleefd."

Hoewel Wielaert als speler van FC Twente uitkwam tegen Cardiff City en Arsenal, weet hij weinig van de komende tegenstanders. ,,De trainer zal wel meer weten en misschien gaan we nog wel naar beelden kijken", kaatst de verdediger de bal terug naar coach Jol, die als speler het shirt droeg van West Bromwich Albion en Coventry City en als manager Tottenham Hotspur naar de top van de Premier League leidde. ,,Maar als het typisch Engelse ploegen zijn, zal het wel kick and rush zijn", vervolgt Wielaert zijn betoog. ,,Spitsen die op elke bal lopen en middenvelders en backs die blijven gaan. De coaching wordt in elk geval belangrijk en iedereen zal zich aan zijn taak moeten houden."

Wielaert is behalve het sportieve aspect ook blij met de randvoorwaarden die het Britse voetbal doorgaans kenmerken. ,,Vooral op de fantastische velden valt meestal weinig aan te merken, zeker aan het begin van het seizoen. Maar ook het publiek daar is natuurlijk geweldig."

Met de trip naar het Britse eiland begint Ajax aan zijn vierde week van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Na de eerste twee weken in Amsterdam te hebben getraind, bracht de selectie van Jol de derde week door in het Twentse plaatsje De Lutte. Vanaf die locatie reisden de Ajacieden af naar amateurclubs uit de regio. ,,En dat is toch anders voetballen", aldus Wielaert. ,,Bovendien trainden we gewoon op de dag van de wedstrijd. Je moet die duels daarom ook zien als een soort veredelde training, waarbij je vooral het positiespel traint."

De trip naar het oosten van het land was voor Wielaert zijn eerste trainingskamp in dienst van Ajax. Hoewel de 30-jarige verdediger vorige zomer al op de nominatie stond naar Ajax te vertrekken, verruilde hij FC Twente pas in januari voor de Amsterdammers. Als routinier weet hij hoe belangrijk een goede trainingsstage is. ,,Ik denk dat het belang van een trainingskamp wordt onderschat. Dit zijn toch de momenten dat je bij elkaar bent, meer dan wanneer je op de Toekomst zou blijven trainen." Inmiddels heeft de Brabander ook zelf zijn positie gevonden binnen de selectie. ,,Je leert de jongens steeds beter kennen", zegt Wielaert die naar eigen zeggen veel optrekt met onder anderen Jan Vertonghen, Rasmus Lindgren, Dennis Rommedahl en Siem de Jong. ,,Dat uit zich in even computeren met zijn allen of een kaartje leggen. Ik moet zeggen dat het een heel homogene groep is. Ook die Spaanse jongens lopen er gewoon tussendoor en vormen geen echte kliek."

Behalve het groepsproces is Wielaert ook goed te spreken over de geleverde trainingsarbeid. ,,Er wordt heel goed gewerkt. Er wordt pittig getraind, maar met beleid. Ik voel me er prettig bij. De eerste week had ik alleen wat last van mijn kuiten, maar ik ben meestal een ‘slow starter’. Nu begin ik echt te voelen dat ik fit aan het worden ben."

Hoewel hem de laatste weken vaak werd gevraagd naar het teleurstellend verlopen vorige seizoen, kijkt Wielaert liever vooruit. ,,Natuurlijk moet je wel leren van de dingen die fout zijn gegaan", beaamt hij. ,,Maar er staat een heel nieuwe staf en we beginnen weer op nul en zo voelt het ook. Ik heb er veel vertrouwen in. Iedereen weet wat van hem wordt verwacht en steeds meer jongens praten met elkaar, waardoor je weer stappen maakt. Je merkt ook dat de supporters er alle vertrouwen in hebben en niet meer willen terugkijken."

Tegen Bristol City zal voor het eerst duidelijk worden hoe Ajax ervoor staat. Aan de club uit het zuidwesten van Engeland kleeft bovendien een Amsterdams tintje, want ooit verruilde Geert Meijer Ajax voor de ploeg die momenteel uitkomt in het Coca-Cola Championship, de op een na hoogste competitie in Engeland. Ook stonden ooit twee oude bekenden van Wielaert onder contract bij The Robins: Steve McClaren, de huidige trainer van FC Twente en Luke Wilkshire, de voormalige compaan van Wielaert in de defensie van de Tukkers.

Ongeacht de resultaten in de oefencampagne is Wielaert duidelijk over de ambities in het nieuwe seizoen. ,,Er moeten gewoon prijzen worden gepakt. Vooraf moet Ajax altijd voor de prijzen gaan."