Menu

Wiggemansen kan niet zonder het Ajax-shirt

Steeds meer Ajacieden vinden na hun actieve voetbalcarrière de weg terug naar Ajax. Als trainer, leider of scout hebben ze bewust gekozen voor een Steeds meer Ajacieden vinden na hun actieve voetbalcarrière de weg terug naar Ajax. Als directielid, bestuurslidtrainer, leider of scout hebben ze bewust gekozen voor een tweede voetballeven bij hun eerste voetballiefde. In deze kerstspecial vertellen de oud-spelers over hun carrière van toen en over hun werkzaamheden van nu. In deze aflevering Martin Wiggemansen, elftalleider van de E3.

Martin Wiggemansen keerde vorig jaar terug op het oude nest. Als leider van de E3 loopt hij weer tussen de Ajax-shirts. Daar waar hij zich thuis voelt en zijn ei kwijt kan. "Het Ajax-gevoel raak je nooit kwijt. Als ik bij wedstrijden van Lucky Ajax het shirt weer eens aantrek dan voel ik me weer Ajax", aldus de linksbuiten van weleer.

Wiggemansen speelde tussen 1980 en 1981 in het eerste van Ajax. Spelers als Piet Schrijvers, Søren Lerby, Edo Ophof en Hans Galje waren zijn teamgenoten. ,,Het waren de jaren voordat jongens als Kieft, Rijkaard en Van 't Schip doorbraken. Ik weet nog goed hoe ik te horen kreeg dat ik naar Ajax zou gaan. Ik dacht namelijk dat het een grapje was. Met FC Amsterdam waren we in trainingskamp in Deventer. Tijdens een wedstrijdbespreking vertelde mijn trainer dat ik niet zou meespelen, omdat ik m'n koffers kon pakken. Ajax had me gekocht. Een dag later speelde ik tegen AZ op het Amsterdam Toernooi. Ik was eenentwintig en een droom kwam uit. De persoonlijke onderhandelingen kwamen pas later. Ik was er ook voor niks gaan voetballen."

Het eerste seizoen verliep goed. Wiggemansen speelde veel. ,,Maar het tweede jaar kwam Kurt Linder en toen raakte ik een beetje uit de picture. Ik weet nog wel dat we in die tijd heel veel trainden. In de voorbereiding in De Lutte hadden we bijvoorbeeld om zeven uur 's ochtends een training, om elf uur en om half drie een intensieve training met de bal en 's avonds speelden we tegen een hoofdklasser. 's Avonds waren we gewoon te moe om überhaupt in slaap te vallen. De volgende ochtend stond Bobby Haarms om zeven uur weer klaar!"

De leider van de E3 wil niet te veel vergelijkingen met vroeger maken. Wat niet meer bestaat, is in gedachten altijd mooier, analyseert hij. Maar wegdromen naar zijn actieve loopbaan in De Meer kan hij niet laten. Het voetbalhart spreekt. ,,We speelden bijvoorbeeld ook wel eens op tweede kerstdag of de dag voor Kerst. Meestal was er dan een inhaalprogramma. De wedstrijd tegen Feyenoord waarbij Wim Jansen een ijsbal tegen zijn oog kreeg was volgens mij ook rond Kerst. Met een oranje bal verloren we die wedstrijd alleen wel."

Zijn jeugdspelers in de klasse 8-9 jaar zullen voetballen met een oranje bal wel nooit meer meemaken. Ook de naam Wiggemansen kenden de meesten niet. ,,Het is een heel andere generatie, natuurlijk. Ze hebben wel eens wat van me op televisie gezien. Heel belangrijk is het ook niet. Bryan Roy weet wat hij aan me heeft en de samenwerking vind ik, hoewel ik er slechts een dag in de week bij ben, heel goed gaan. Verder weet ik uit ervaring wat er van spelers verlangd mag worden bij Ajax. We proberen de kinderen zeker niet de speelsheid af te leren. Ze moeten en mogen op deze leeftijd vooral kind zijn. Het is veel belangrijker dat hun basistechniek verder wordt ontwikkeld. Daarnaast speelt het fysieke aspect een rol. Ze spelen tegen oudere en grotere tegenstanders. Daar hadden ze het in het begin best moeilijk mee. De laatste tijd zie je dat ze meer van zich af gaan bijten."