Menu
'Wij kunnen Feyenoord pijn doen'

'Wij kunnen Feyenoord pijn doen'

Geregeld worden bekerwedstrijden door Frank de Boer nog wel eens aangegrepen om reserves speeltijd te gunnen, maar voor het bezoek aan Feyenoord gaat dat grotendeels niet op. Wel verdedigt Diederik Boer zoals afgesproken in bekerduels het doel en krijgt Jairo Riedewald rust.

De opdracht voor Ajax is duidelijk: met een startbewijs voor de vierde ronde uit Rotterdam vertrekken. ,,Ik wil tegen Feyenoord winnen, en de beker bemachtigen", aldus De Boer. ,,Ik vind deze wedstrijd te belangrijk om veel jongens die niet zoveel ritme hebben de kans te geven. Ik heb het gevoel dat het basisteam steeds dichter bij elkaar komt. Dat wil ik zo veel mogelijk behouden."

Feyenoord en Ajax treffen elkaar in elf dagen tijd twee keer in Rotterdam: eerst voor de beker en volgende week zondag in competitieverband. De Boer kijkt uit naar de naderende Klassiekers. ,,Deze wedstrijden blijven speciaal, ook vanwege de spanning die ze met zich meebrengen. Vooral bij de supporters. De sfeer is zowel in de ArenA als de Kuip altijd heel mooi. Dat wil je als voetballer in Nederland meemaken."

Veel vertrouwen
De twee rivalen voeren samen de ranglijst van de Eredivisie aan. De Boer acht de verhoudingen 'op dit moment gelijk'. ,,Feyenoord zit in een goede schwung en heeft het thuisvoordeel. Het veldspel ziet er goed uit bij ze. Maar ze hebben ook de kwaliteiten om de tegenstander met lange ballen pijn te doen", vertelt hij. En dan hoopvol: ,,Maar ik denk dat wij hun ook heel erg pijn kunnen doen. Als wij zo goed staan als tegen Vitesse heb ik er veel vertrouwen in."

De Boer: ,,We willen elke prijs winnen"
De Boer: ,,We willen elke prijs winnen"

De krachtmeting zou kunnen gaan uitwijzen wie op dit moment de beste ploeg van Nederland is. De Boer is daar niet bewust mee bezig. ,,Je wilt elke wedstrijd zo'n statement maken. Als je dat tegen een directe concurrent kan doen, zullen we dat zeker niet nalaten. Datzelfde geldt voor Feyenoord. Het wordt een mooie test."

Ajax won zondag na een achterstand verdienstelijk met 1-3 bij Vitesse. ,,We hebben heel weinig rust gehad, maar dat heeft Feyenoord ook. In dat opzicht staan we gelijk", weet De Boer. ,,Ik denk dat we er goed voor staan."

Feyenoord heeft een geroutineerde spelersgroep, die gemiddeld veel ouder is dan de selectie van Ajax. De Boer noemde dat een voordeel voor de Rotterdammers. ,,Als je meer ervaring hebt, kom je in situaties terecht die je al eens bent tegengekomen. Het is makkelijker schakelen voor dat soort spelers. Die raken niet snel van de leg."

Typisch Kuyt
De man in vorm bij Feyenoord is momenteel Dirk Kuyt. De Boer werkte als assistent-bondscoach met de aanvaller op het WK 2010 in Zuid Afrika. De Ajax-coach vindt Kuyt heel belangrijk voor Feyenoord. ,,Hij heeft zich in vorm geknokt. In het begin deed hij al zijn ding. Toen was hij al heel erg met het team bezig en veel aan het sleuren. Dat is typisch Kuyt. Als het niet goed gaat, kun je hem nooit verwijten dat hij niet hard werkt."

De Boer kondigde aan niet specifiek één man met het elimineren van Kuyt te belasten. ,,We moeten als team Feyenoord uitschakelen, daar is Kuyt onderdeel van. Hij staat op papier rechtsbuiten, maar bivakkeert daar zelden. We zullen hem als team moeten opvangen."

Ajax en Feyenoord treffen elkaar dus twee keer in kort tijdsbestek, maar De Boer vindt de ene Klassieker niet belangrijker dan de ander. ,,Competitie of beker, dat maakt me niet uit. Als het de finale was, was het anders geweest. Maar we zijn pas net begonnen."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Louis van de Vuurst