Menu
'Wij moeten superscherp zijn'

'Wij moeten superscherp zijn'

Frank de Boer heet voor aanvang van de Champions Leaguewedstrijd tegen Manchester City alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA bij onze tweede thuiswedstrijd in de UEFA Champions League, Ajax - Manchester City FC.

In de periode rondom deze wedstrijd zal veel van de berichtgeving gaan over de enorme bedragen die in het Engelse voetbal omgaan. En dan nog specifieker bij onze tegenstander van vanavond.

Manchester City is de kampioen van de sterkste en de rijkste competitie van Europa. De clubeigenaar is een van de rijkste mensen op aarde. De selectie bestaat uit veel grote namen, uit diverse landen. Er wordt bijna elke transferperiode heel veel geld gestoken in nieuwe spelers, met als doel dat de club dit prestigieuze toernooi gaat winnen. Als je er zo tegenaan kijkt dan winnen we nooit. En dus benaderen wij het anders. Met vertrouwen in onze eigen kwaliteiten. Want wij willen vanavond winnen.

De eerste twee duels in deze poulefase hebben we helaas verloren. Om kans te houden op overwintering in Europa moeten we nu dus een goed resultaat neerzetten. Dat kan, door vanuit onze eigen filosofie te spelen. En door superscherp te zijn. Tegen Real Madrid was dat ook de opzet, maar haalde een groot deel van onze spelers niet het niveau dat nodig is om top te presteren. En dan is het onmogelijk om het zo’n topclub serieus moeilijk te maken. Ik vertrouw erop dat we van die avond geleerd hebben en dat we vanavond laten zien dat het anders kan. En moet.

Wij Ajacieden hebben 15 mei 2011 in ons geheugen gegrift. Waar een jaar eerder de landstitel op doelsaldo aan de neus van Ajax voorbijging, was het een jaar later op de slotdag van de competitie dan eindelijk wel feest bij ons. Op een ongekende wijze, die met geen pen te beschrijven was, haalden we tegen concurrent FC Twente de dertigste landstitel binnen. Onze tegenstander van vanavond heeft een vergelijkbare ervaring, in elk geval minstens zo spectaculair. In blessuretijd van de laatste wedstrijd van het seizoen werd dankzij twee doelpunten een achterstand tegen Queens Park Rangers omgebogen in een voorsprong, waardoor niet Manchester United maar Manchester City kampioen van 2012 werd. Daar hadden ze ruim veertig jaar op moeten wachten. Ik heb zelden zo’n ontlading gezien bij de betrokkenen op het veld en op de tribunes. En zo kwamen ze in de UEFA Champions League terecht, waar ze vanavond en begin november onze tegenstander zijn.

Wij kijken enorm uit naar deze ontmoetingen. Als we in deze poule punten willen halen dan hebben we meer kans tegen Manchester City en Borussia Dortmund, dan tegen Real Madrid. We merken aan de supporters dat zij er net zo over denken. Het belooft een spannende wedstrijd te worden.
Heel veel plezier vanavond bij Ajax - Manchester City!

Frank de Boer
Trainer / Coach