Menu
'Wij zijn gewoon het beste team'

'Wij zijn gewoon het beste team'

Ajax A1 werd zaterdag kampioen van Nederland. Een 6-0 overwinning op NEC/FC Oss zorgde ervoor dat de Amsterdammers eindigden op één punt boven naaste concurrent AZ. Het was een lang en fysiek zwaar seizoen, met slopende Europese wedstrijden. Aanvoerder Damon Mirani en ‘kilometervreter’ Vaclav Cerny blikken terug een mooi seizoen dat eindigde met de landstitel.

Volgens Mirani was er vooraf geen twijfel of het wel zou lukken: ,,Alleen in het begin hadden we een beetje moeite, maar na de 1-0 was het gewoon klaar. Misschien was er van binnen bij sommige jongens wel spanning, maar niet in de groep. Als team wisten we dat we dit gewoon gingen klaren, en dat is gebeurd.” Cerny had daarentegen wel last van een een beetje spanning: ,,We waren klaar om kampioen te worden, dus ik denk dat we het goed hebben gegaan. Ik was een klein beetje zenuwachtig, want er was ook veel publiek gekomen. We wilden scherp beginnen en iedereen laten zien dat we vanaf de eerste minuut de schaal wilde pakken. Met zes goals hebben we dat goed gedaan.”

Mirani roemt net als zijn coach Ouaali de combinatie van het team en individuele kwaliteit: ,,Het collectief en de individuele klasse samen bij elkaar zijn de sleutel tot succes. Als het collectief er niet zou zijn, zouden de spelers afzonderlijk niet kunnen etaleren. En ik denk dat dit op beide vlakken zeker aanwezig was.” Ook Cerny is deze mening toegedaan: ,,Wij zijn dit seizoen gewoon het beste team van Nederland. Iedereen werkte voor elkaar en technisch waren we heel goed.”

Ajax A1 viert feest! Ajax A1 viert feest!

,,Fysiek was het het zwaarste seizoen tot nu toe in mijn voetbalcarriere. Ik heb erg genoten, bijna alles was leuk om te doen. Behalve natuurlijk de verloren wedstrijd in de UEFA Youth League tegen AS Roma. Dat was wel een minpuntje. Mijn hoogtepunt was uiteindelijk dit kampioenschap en meetrainen met het eerste elftal”, aldus Cerny, die dit seizoen de meeste wedstrijden voor Ajax A1 speelde.

Ook Mirani baalt nog steeds een beetje dat er in de Youth League niet alles is uitgehaald: ,,We hadden echt een goede ploeg. Het is zonde dat je er tegen AS Roma uitvliegt op penalty’s, dat is misschien wel een smetje op het seizoen. Daar tegenover staat wel dat die wedstrijden in de Youth League super prachtig waren, tegen Paris Saint Germain en Barcelona speelden we supergoed. Maar het belangrijkste is wel dat we in ieder geval met één prijs staan aan het eind van het seizoen, dat geeft voldoening.”

Dit seizoen speelde Ajax A1 onder verschillende trainers. Elke periode had een andere trainer, maar voor de spelers pakte dat eigenlijk goed uit. Mirani: ,,Ze hebben allemaal een andere kijk erop, maar wel met dezelfde gedachte. Zo goed mogelijk spelen, de drie punten pakken en aan het eind van het seizoen met de schaal staan. Waar de ene trainer ergens een accent op legt, doet een andere trainer het net weer anders. Het heeft me erg geholpen, ook omdat ik natuurlijk met Jong Ajax nog meer trainers heb gehad.” Cerny was eerst sceptisch, maar ziet er nu het nut van in: ,,Ik dacht aan het begin van het seizoen dat het beter was om gewoon één trainer te hebben, dan krijg je daar toch een band mee. Maar achteraf heb ik van alle trainers veel geleerd, iedereen heeft eigen dingen."

Met de wedstrijd tegen NEC/FC Oss eindigt voor beide spelers het Ajax-seizoen 2014-2015. En zoals het talentvolle jongens betaamt kijken ze alvast vooruit naar volgend seizoen. Mirani: ,,Ik hoop eerst dat ik geselecteerd word voor het Nederlands jeugdelftal, dan wil ik het EK meemaken en dan zoveel mogelijk minuten maken in Jong Ajax." Cerny heeft vanaf zondag vrij: ,,Ik heb nu vier weken vakantie en daarna mag ik aansluiten bij Jong Ajax. Hopelijk maak ik daar veel minuten. Ik wil altijd zoveel mogelijk spelen.”

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees