Menu
Willem II - Ajax: 3 keer de seizoensouverture

Willem II - Ajax: 3 keer de seizoensouverture

Ajax reist zondag af naar Tilburg voor het uitduel bij Willem II. Een treffen dat tot nu toe driemaal de seizoensouverture was in de Eredivisie. In de jaargangen 1979-1980, 1981-1982 en 2008-2009 presenteerden de Amsterdammers zich met wisselend succes aan de aanwezige Ajax-fans in Noord-Brabant.

Debuut Jensen
Ajax speelde op 19 augustus 1979 zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen in het aloude Gemeentelijk Sportpark. Peter Boeve en Henning Jensen debuteerden die zondagmiddag als Ajacied. Laatstgenoemde Deense nieuwkomer, die was overgenomen van Real Madrid, luisterde zijn debuut op met de openingstreffer. Amper een minuut later bracht Wil Swaans de thuisploeg op gelijke hoogte. Na de pauze bezorgden Kees Zwamborn en opnieuw Jensen Ajax de volle winst: 1-3.

Opnieuw Deense debutant in Tilburg
Twee jaargangen later was Willem II - Ajax opnieuw het affiche in de eerste speelronde van de Eredivisie. En met Jesper Olsen had Ajax ook ditmaal een Deense debutant binnen de gelederen. De 20-jarige linksbuiten was meteen bij zijn eerste optreden bij vlagen ongrijpbaar, wat hem later de bijnaam de Vlo zou opleveren. Hoewel Olsen het kunstje van Jensen - scoren bij debuut - niet wist te herhalen werd dat ruimschoots gecompenseerd door zijn ploeggenoten. Ajax leidde bij rust met 0-3 door twee doelpunten van Keje Molenaar en de openingstreffer van Tscheu La Ling. In het tweede bedrijf maakten de bezoekers definitief korte meppen met de Brabanders door treffers van opnieuw Molenaar, Sören Lerby, Wim Kieft en Gerald Vanenburg. Arthur Hoyer redde de eer voor de thuisploeg: 1-7. Olsen was toen al door trainer Kurt Linder naar de kant gehaald ten faveure van Martin Wiggemansen.

Kater voor Van Basten
De laatste keer dat Ajax bij Willem II aantrad voor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen was in 2008. Behalve de nieuwbakken coach Marco Van Basten maakten Oleguer, Evander Sno, Miralem Sulejmani en Dario Cvitanich voor het eerst hun officiële opwachting in het Ajax-tricot. Sno viel daarbij in negatieve zin op na een directe rode kaart. Sulejmani daarentegen leek zich niet te storen aan het etiket recordaankoop en schoot fraai raak van grote afstand. Na het openingsdoelpunt van de Serviër kwam Willem II na rust langszij door Frank Demouge. Mehmet Akgün ten slotte was er verantwoordelijk voor dat Van Basten met een fikse kater huiswaarts keerde: 2-1.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst