Menu
Willem II laatste bedwinger van Ajax in beker

Willem II laatste bedwinger van Ajax in beker

Ajax hoopt vanavond een nare herinnering weg te poetsen als het op bezoek gaat bij Willem II. De Amsterdammers spelen deze woensdag in Tilburg om een plaats in de halve finale van de KNVB Beker.

Ryan Babel was er een kleine twee jaar geleden bij toen Ajax zijn laatste bekerduel verloor. Ryan Babel was er een kleine twee jaar geleden bij toen Ajax zijn laatste bekerduel verloor.

De Tilburgers waren immers de laatste ploeg die Ajax de baas was in het nationale bekertoernooi. Op 21 april 2005 won Willem II de halve finale thuis met 1-0; vorig jaar won Ajax de beker.

Veel spelers van toen zijn er nu niet meer bij. Van het basiselftal van twee jaar geleden zitten alleen Zdenek Grygera, John Heitinga, Hedwiges Maduro, Wesley Sneijder, Ryan Babel en Nicolae Mitea nog bij de selectie. Van de reserves zijn slechts Maarten Stekelenburg en Urby Emanuelson overgebleven. De huidige eerste doelman zat de gehele wedstrijd op de bank (Hans Vonk speelde), Emanuelson kwam in de 44ste minuut het veld in voor de zwaar aan zijn knie geblesseerd geraakte Maxwell.

Of Emanuelson vanavond bij de selectie zit, is nog onbekend. De Amsterdamse linkspoot is zo goed als hersteld van een blessure aan zijn knie, maar ondergaat vandaag eerst nog een laatste test. Wie zeker wel bij de selectie zal zitten is Zdenek Grygera. Ook hij was lang geblesseerd, maar de Tsjech is inmiddels wedstrijdfit verklaard. Daar tegenover staat dat de aanwezigheid van de aanvallers Ryan Babel en Kenneth Perez nog onzeker is. Babel liep in de laatste competitiewedstrijd tegen AZ een kneuzing op, Perez heeft last van een hamstring. George Ogararu zal zeker niet meedoen: de Roemeen kampt met een liesblessure. Bij Willem II zitten de oud-Ajacieden Kevin Bobson en Rydell Poepon (door Ajax verhuurd) bij de selectie, andersom ontmoet Jaap Stam zijn oude club.

Een situatie die vanavond voorkomen moet worden: de doelman van Ajax wordt geklopt door een speler van Willem II. Een situatie die vanavond voorkomen moet worden: de doelman van Ajax wordt geklopt door een speler van Willem II.

De Amsterdammers wonnen dit seizoen in de competitie trouwens met 6-0 van Willem II; in de thuiswedstrijd op 3 december waren de Tilburgers toen geen partij. Nu lijken ze de stijgende lijn echter te pakken te hebben. Uit de laatste twee competitiewedstrijden haalden ze vier punten, waaronder het verdienstelijke punt in de laatste uitwedstrijd tegen FC Twente. Met de acute degradatiezorgen achter de rug valt er voor Willem II in de Nederlandse competitie daarom niet veel eer meer te behalen; een plek in de Europese competitie is echter maar drie overwinningen weg.

De scheidsrechter vanavond is Dick van Egmond. De aftrap is om 20.45 uur. De andere kwartfinales, die vanavond ook alle worden gespeeld, zijn FC Utrecht - AZ, NAC Breda - PSV en RKC Waalwijk - Roda JC.