Menu
Wim Anderiesen junior (85) overleden

Wim Anderiesen junior (85) overleden

Ajax bereikte zaterdag het trieste bericht dat oud-speler Wim Anderiesen junior op 85-jarige leeftijd is overleden. Vanwege het overlijden van Anderiesen junior dragen de spelers van Ajax zondag in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag rouwbanden.

Anderiesen junior was tussen 1951 en 1961 tien jaar actief als speler van Ajax. In die periode kwam de zoon van 46-voudig international Wim senior (1903-1944) tot 177 wedstrijden en een doelpunt in de hoofdmacht van Ajax. Hij staat daarmee op de 81ste plaats in de Club van Honderd. Zijn eerste wedstrijd speelde hij op 11 maart 1951 (Ajax - Heracles 1-1), zijn laatste optreden in Ajax 1 was op 28 mei 1961 (Ajax - NOAD 3-0). Na zijn vertrek bij Ajax speelde de verdediger nog enkele jaren voor Schevingen Holland Sport.

Familie
,,Ajax en Anderiesen horen bij elkaar”, zei Wim Anderiesen junior in 2013 in een interview op deze website. ,,Mijn vader, oom Henk en ik hebben allemaal in Ajax 1 gespeeld. Lang dacht ik dat mijn vader, Wim senior, bij twee clubs speelde: bij Ajax en Oranje. Helaas heb ik hem nooit zien spelen in het Nederlands elftal. Wel herinner ik me de verslagen van de interlands op de radio van Han Hollander. Helaas heeft de oorlog, ook voor het voetbal heel veel verpest. Vroeger op straat was je een international. De een was Abe Lenstra, maar ik was natuurlijk Anderiesen. Helaas heb ik het Nederlands elftal nooit gehaald. Een interland was al erg leuk geweest. Elke voetballer wil natuurlijk Oranje halen.'' Anderiesen was dan ook trots op het Oranjeshirt van zijn vader (foto boven), dat lange tijd een pronkstuk was in het Ajax Museum.

Wim Anderiesen junior wordt begin jaren zestig op de schouders genomen.
Wim Anderiesen junior wordt begin jaren zestig op de schouders genomen.

Eerste vier Europese duels
Anderiesen speelde in de eerste vier Europacupwedstrijden van Ajax, tegen Wismut en Vasas Budapest. ,,Dat was zo iets nieuws, dat had nog helemaal geen impact. Nadat we tweemaal van Wismut hadden gewonnen kregen we van penningmeester Dukker ieder vijftig gulden, de premie voor een gewonnen vriendschap­pelijke wedstrijd! Europacupwedstrijden stonden nog niet in je contract.''

Twee keer kampioen
Twee landskampioenschappen maakte Wim Anderiesen junior mee en beide hebben een opvallende parallel. Anderiesen: ,,Ze werden alle­bei behaald in een wedstrijd in het Olympisch Stadion. En steeds stonden we in de rust met 1-0 achter om vervolgens met 5-1 te winnen. In 1957 tegen BVC Amsterdam, drie jaar later tegen Feyenoord. En tegen Amsterdam maakte midvoor Loekie den Edel drie treffers, in 1960 midvoor Bleyenberg tegen Feyenoord. In 1960 was ik aanvoerder en wees de spelers er in de rust op dat we een 1-0-achterstand in de kampioenswedstrijd al eerder hadden meegemaakt. Dat er dus niets aan de hand was. En weer werd het 5-1.''

Anderiesen, die in totaal 39 jaar lid is geweest van Ajax, was trouw bezoeker van de thuisduels van zijn oude club in de Amsterdam ArenA.

Ajax wenst de familie en naasten van Wim Anderiesen jr veel sterkte toe.

Tekst en foto: Ajax.nl