Menu
Winnaars van het eerste uur

Winnaars van het eerste uur

Ajax B1 is tijdens het komende paasweekend voor de derde keer gastheer van de AEGON Future Cup. Na de gewonnen editie in 2010 en de finaleplaats in 2011 doet de B1 dit jaar opnieuw een gooi naar de prestigieuze prijs. Davy Klaassen (19) en Lesley de Sa (18) behoorden twee jaar geleden tot de uitblinkers. Aan de vooravond van de derde editie kijken ze terug.

Als De Sa en Klaassen in de fotostudio klaarstaan, komt de fotograaf nog even met een waarschuwing: ‘Pas op jongens, die beker is zwaar’. ,,Ja, dat weten we. We hebben hem al eens eerder opgetild”, zegt Klaassen met een lach. De blonde middenvelder van Ajax A1 was tijdens de eerste editie van de AEGON Future Cup aanvoerder van de B1. Na de gewonnen finale tegen China U-17 nam hij vol trots de beker in ontvangst. Bovendien kreeg hij de gouden schoen voor beste speler van het toernooi.

Toch gaan de gedachten van Klaassen niet direct terug naar de finale of zijn persoonlijke prijs. ,,De halve finale tegen AC Milan was voor mij toch wel echt het hoogtepunt”, zegt de middenvelder nu twee jaar later. In de wedstrijd tegen de Italianen onderscheidde de jeugdinternational zich met een fabelachtig mooi doelpunt. ,,Die goal zal ik niet snel vergeten. Hij viel op een belangrijk moment in een belangrijke wedstrijd. Juist op die momenten wil je graag uitblinken. Zeker op het eigen toernooi van Ajax.”

,,Tijdens de AEGON Future Cup kan Ajax laten zien dat de jeugdopleiding tot de wereldtop behoort." ,,Tijdens de AEGON Future Cup kan Ajax laten zien dat de jeugdopleiding tot de wereldtop behoort."

Ook De Sa herinnert zich de goal van Klaassen nog goed. Zijn mooiste moment van het toernooi speelde zich wel rond de finale tegen China U-17 af. ,,Ik gaf de assist bij de 1-0 van Terrel Ondaan. Even later stonden we met de beker in onze handen. Prachtig toch? Voor het eerst organiseerde Ajax de AEGON Future Cup en gelijk wonnen we het toernooi. We hebben toen in ieder geval laten zien dat de jeugdopleiding van Ajax nog altijd tot de wereldtop behoort.”

Klaassen en De Sa zijn allebei kinderen van de jeugdopleiding van Ajax. Allebei spelen ze al van jongs af aan op de Toekomst. Bovendien behoren ze tot de eerste generatie spelers die na hun deelname aan de AEGON Future Cup hun debuut in Ajax 1 hebben gemaakt. Ook maakten ze dit seizoen furore met Ajax A1 in de NextGen Series. Ook daar kwamen ze tegenstanders uit verschillende landen tegen. Van Aston Villa tot Rosenborg en van FC Barcelona tot Liverpool. De Sa: ,,Die ervaring neem je altijd weer mee. Eind 2011 zaten Davy en ik samen bij de selectie van het eerste elftal bij de uitwedstrijd in de UEFA Champions League tegen Olympique Lyon. Het was mooi dat we toen al wat internationale ervaring hadden van de AEGON Future Cup en de NextGen Series.”

Als het aan beide spelers ligt, zijn ze tijdens de paasdagen op de Toekomst te vinden. Als oud-deelnemers aan de AEGON Future Cup willen ze graag zien hoe hun jongere clubgenoten het er op internationaal niveau vanaf brengen. Zelf ligt hun focus op een andere prijs. Met een schuin oog kijken ze uiteraard naar de ontknoping in de Eredivisie, maar met hun eigen A1 strijden ze ook om de landstitel. Klaassen heeft daarvoor alvast een plaatsje naast de medaille van de AEGON Future Cup gereserveerd.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Davy Klaassen werd tijdens de AEGON Future Cup van 2010 tot beste speler uitgeroepen. Davy Klaassen werd tijdens de AEGON Future Cup van 2010 tot beste speler uitgeroepen.