Menu
Winnen in Praag nog nooit gelukt

Winnen in Praag nog nooit gelukt

Zeker niet voor de eerste keer in de geschiedenis neemt Ajax het op tegen een Praagse opponent. Bleven de ontmoetingen de laatste jaren beperkt tot duels tegen Sparta, in vroegere tijden waren ook de clubs Dukla Praag en Bohemians Praag geduchte tegenstanders.

Jaap Stam bestookt het doel van Slavia tijdens de eerste ontmoeting in de Amsterdam ArenA. Slavia Praag verliet Amsterdam met een kleine zege: 0-1. Jaap Stam bestookt het doel van Slavia tijdens de eerste ontmoeting in de Amsterdam ArenA. Slavia Praag verliet Amsterdam met een kleine zege: 0-1.

Opvallend genoeg trof de Amsterdamse club Slavia Praag tot dit seizoen nooit eerder. Opvallend, want Slavia Praag is de oudste voetbalclub van Tsjechië (opgericht in 1892) en in de beginjaren van de competities was Slavia samen met Sparta toonaangevend in het land. Bovendien heeft Slavia ook een aardige Europese reputatie met een halve finaleplaats in het seizoen 1995-1996 als uitschieter. Net als Sparta is Slavia een club van het volk.

Dit in tegenstelling tot de eerste Tsjecho-Slowaakse tegenstander van Ajax eind jaren zestig, Dukla Praag. Dat team behoorde het leger toe en was niet erg geliefd bij de bevolking. Niet vreemd dus dat op 8 maart 1967 Tsjechische arbeiders zwaaiden met spandoeken met de tekst ‘Dukla – Ajax 0-5’ en dat ze massaal hun toegangskaarten verkochten aan Amsterdamse fans. Daardoor leek het in het met zestienduizend man gevulde stadion wel of Ajax thuisspeelde. Veel Ajacieden waren naar Praag gekomen om de Amsterdammers te helpen de 1-1 uit de thuiswedstrijd om te zetten naar een plaatsje in de halve finale. Dat het lastig zou worden, stond buiten kijf. Een 1-1-gelijkspel uit een thuiswedstrijd is immers niet de eenvoudigste uitgangspositie.

Kennedy zorgde tegen Slavia voor gevaar op de flanken. Ook de Zweed kon zijn ploeg in de thuiswedstrijd niet aan een treffer helpen. In Praag krijgen de Ajacieden woensdag een herkansing. Kennedy zorgde tegen Slavia voor gevaar op de flanken. Ook de Zweed kon zijn ploeg in de thuiswedstrijd niet aan een treffer helpen. In Praag krijgen de Ajacieden woensdag een herkansing.

Toch leek er geen vuiltje aan de zonnige Praagse lucht toen Sjaak Swart op aangeven van Klaas Nuninga de 0-1 aantekende. De spelers gingen op jacht naar meer. Waar met man en macht verdedigen meer op zijn plaats was geweest, wilden de Ajacieden aanvallen. Die strategie had bijna succes toen een vrijstaande Johan Cruijff uit een kopbal de tweede Amsterdamse goal leek te maken. Maar de Tsjechische doelman Viktor voorkwam met een onwaarschijnlijke reflex Amsterdams fortuin. Uit een gemakkelijk gegeven strafschop schoot de thuisclub zich vervolgens langszij. Een beslissingswedstrijd in Saarbrücken leek zich aan te dienen, maar het lot besliste anders. Drie minuten voor tijd mislukte een verdedigende omhaal van Frits Soetekouw zodanig dat deze in het eigen doel verdween: 2-1 en einde Europees avontuur.

Gezien de historische statistieken had Ajax de thuiswedstrijd tegen Slavia maar beter kunnen winnen. In de Gouden Stad werd immers nog nooit gewonnen. Twee nederlagen en twee gelijke spelen vormen de magere buit die Ajax de afgelopen veertig jaar uit de Tsjechische hoofdstad wist mee te nemen. Met een overwinning schrijven de mannen van trainer Henk ten Cate vanavond hoe dan ook geschiedenis.

Ajax tegen Praagse clubs:
01-03-1967 Ajax - Dukla Praag 1-1 EC1 1/4F
08-03-1967 Dukla Praag - Ajax 2-1 EC1 1/4F
24-10-1984 Ajax - Bohemians Praag 1-0 UC 2eR
07-11-1984 Bohemians Praag - Ajax 1-0* UC 2eR
14-09-2005 Sparta Praag - Ajax 1-1 CL GR
22-11-2005 Ajax - Sparta Praag 2-1 CL GR
23-11-2006 Sparta Praag - Ajax 0-0 UC GR
15-08-2007 Ajax - Slavia Praag 0-1 VR CL

* Bohemians Praag wint na strafschoppen (4-2)
Afkortingen: EC1 = Europa Cup voor landskampioenen, UC = UEFA Cup, CL = Champions League, 1/4F = kwartfinale, 2eR = tweede ronde, GR = groepsfase, VR CL = voorronde Champions League