Menu

Winnend Jong Ajax laat twee gezichten zien

Jong Ajax heeft de oefenwedstrijd in Lisse tegen de plaatselijke FC met 2-3 gewonnen. De Amsterdammers stonden na een goede eerste helft bij rust op een 1-2 voorsprong. In een veel mindere tweede helft bleef het team van trainers John van 't Schip en Marco van Basten aan de goede kant van de score.

Eigenlijk was het de bedoeling dat Jong Ajax in de winterstop zou oefenen tegen ploegen uit de Gouden Gids Divisie, maar dat werd lastig. Veel van de kandidaten verbleven namelijk in het buitenland op trainingskamp. Daarom kwamen goede hoofdklassers in aanmerking voor een oefenduel tegen de Amsterdamse talenten, zoals ADO'20 afgelopen vrijdag en FC Lisse dinsdagavond.

Van 't Schip zat met dertien spelers niet bijzonder ruim in zijn mogelijkheden en koos voor bijna dezelfde elf spelers als vrijdag tegen ADO'20. Alleen Robin Muller van Moppes was hersteld van een griepje en nam zijn plaats weer in. Dat ging ten koste van A-junior Rachid Tiberkanine.

,,De eerste helft was redelijk", analyseerde Van 't Schip na afloop. ,,Qua veldspel een zeven." Mooie aanvallen en goede goals zullen dat cijfer mede bepaald hebben op het ondanks de vele regenval van eerder de dag goed bespeelbare veld. In de veertiende minuut rondde de mee opgekomen Jussi Kujala een aanval af die was opgezet door Urby Emanuelson en Jason Culina. De Finse rechtsback schoot vanaf de rand van het strafschopgebied laag binnen. Ajax verdubbelde de marge nadat de keeper van Lisse de bal langer dan zes seconden vasthield en zo een vrije trap tegen kreeg. De bal werd stil gelegd en Jason Culina plaatste het speeltuig in de netten. Kort voor rust scoorde Lisse tegen.

,,Het spel in de tweede helft geven wij een vier", was het harde oordeel van de trainer. ,,Het liep voor geen meter, direct vanaf het begin. We hadden Fred Benson Erchiah in de spits gezet toen Robin Muller van Moppes eruit ging, maar we misten daardoor Jason Culina als aanspeelpunt. Na een kwartier hebben we dat weer teruggedraaid, maar het bleef rommelig. Het lag ook niet aan de wissel dat het niet liep."

Met nog een halfuur te spelen kwam ook de tweede en laatste wissel Ferdi Elmas binnen de lijnen voor Rasmus Lindgren en hij bediende vrijwel direct - na een goede pass van Jerold Promes - Culina die de 1-3 aantekende. Uiteindelijk scoorde Lisse nog tegen en hadden Van 't Schip en Van Basten weer genoeg geconstateerd om op de trainingen verder mee te werken. ,,Het baltempo moet hoger, zeker omdat we tegen amateurs speelden. We leden te vaak onnodig balverlies en we zetten de tegenstander in de tweede helft niet genoeg vast."

Voordat het echte werk weer begint, oefent Jong Ajax nog tegen Helmond Sport. ,,Die club staat toch bovenaan in de eerste divisie. Dat is leuk voor die jongens", verwacht Van 't Schip.

Jong Ajax: Taberima, Kujala, Promes, Valencia, Emanuelson; Lindgren (60. Elmas), Muller van Moppes (45. Benson Erchiah), Longuet; Akachar, Culina, Esajas.