Menu
Winst Jong Ajax ondanks rood Enoh

Winst Jong Ajax ondanks rood Enoh

Jong Ajax is de nieuwe competitie gestart met een nipte overwinning bij Jong NAC. In een rommelige wedstrijd bleek het doelpunt van Mats Rits in de 26ste minuut genoeg voor de zege, 0-1. Miralem Sulejmani en Eyong Enoh maakten hun rentree. De Kameroener kreeg echter na bijna een uur spelen de rode kaart.

Omdat Jong Ajax bij de bovenste vier ploegen was geëindigd in de vooronde, mocht het team van trainers Gery Vink en John Bosman, samen met de vier bovenste uit de twee andere poules in Divisie A uitkomen. De vier laagst geëindigde ploegen uit de voorronden, komen vanaf deze maandagavond uit in de Divisie B.

In deze ouverture kreeg Jong Ajax versterking in de personen van Miralem Sulejmani en Eyong Enoh. De twee maakten hun officiële rentree bij Ajax na langdurige blessureperioden. Sulejmani had, tot verrassing van Ajax, bij het Servische elftal al tien minuten gespeeld. Maar bij Ajax was hij nog niet zover. Tot maandagavond. Toen mocht hij met de aanvoerdersband om zijn arm bij Jong Ajax laten zien hoe fit hij was. De Serviër was overal op het veld te vinden en zag in de rommelige eerste helft vooral dat het duel zich rond de middenlijn afspeelde. ,,John (Bosman, red.) en ik hebben er over nagedacht en we vinden dat eerste elftalspelers die in hun eigen team belangrijk zijn, ook bij Jong Ajax een leidende rol moeten hebben in ons team. Daarom was Sulejmani deze wedstrijd aanvoerder."

De ploeg van Gery Vink en John Bosman nam in de 26ste minuut de verdiende voorsprong toen Danny Hoesen bij balverlies van NAC snel op Lesley de Sa opende. De Eredivisiedebutant van zaterdagavond schoot prachtig in, maar zag zijn inzet via de lat terug het veld inkomen. Daar was Mats Rits paraat en attent om de bal in te tikken, 0-1. Iets meer dan een minuut later had Jong Ajax de 0-2 moeten maken toen Sulejmani De Sa wist te vinden. De Sa verloor echter het één-op-één duel met keeper Wilko de Vogt. Daardoor bleef een grotere voorsprong uit. ,,We moeten toch echt gaan leren dat we de wedstrijd op dat soort momenten beslissen", reageerde Vink na afloop. ,,Dan krijgen we meer rust en ruimte. Dat hebben we totaal niet gehad vanavond. We kwamen veel te veel in de duels terecht en dat beheersen we minder goed."

Mats Rits, maker van de enige goal van de avond. Mats Rits, maker van de enige goal van de avond.

Sulejmani keerde in de tweede helft niet terug op het veld. Ook Danny Hoesen maakte plaats. Voor hen kwamen Lucas Andersen en Gino van Kessel binnen de lijnen. Aan het begin van de tweede helft was er een kans voor Rits op de 0-2, maar ook Jong NAC was dicht bij een treffer. De laatste steekpass werd echter net aan gemist door de aanvaller. Na bijna een uur spelen trok de scheidsrechter resoluut de rode kaart nadat Eyong Enoh zijn tegenstander ter hoogte van de middenlijn een duw had gegeven. ,,Enoh zou een uur spelen. Yener Arica stond al klaar om voor hem in te vallen toen Enoh die rode kaart zag. We moeten de beelden nog eens terug zien, maar volgens ons was er niet veel aan de hand."

Met tien man vocht Jong Ajax voor alles wat het waard was om de nipte voorsprong over de finish te krijgen. Dat lukte, mede door een aantal uitstekende reddingen van de uitblinkende doelman Mickey van der Hart en een redding op de lijn van Stefano Denswil. Acht minuten voor tijd verschafte Andersen zich na prima acties een uitgelezen mogelijkheid op de 0-2, maar de jonge Deen schoot de bal hard tegen de onderkant van de lat. Ook Ruben Ligeon kreeg nog een kans, maar de beste mogelijkheden waren toch voor Jong NAC. Van der Hart redde in de slotfase wederom uitstekend, waardoor Jong Ajax de nieuwe competitie qua resultaat uitstekend begon. ,,Ik ben blij met het resultaat, niet met het spel. Er is nog veel werk aan de winkel', concludeerde Gery Vink die volgende week maandag met zijn team Jong NEC treft.

Scoreverloop: 26. Rits 0-1
Bijzonderheden: Rentree Enoh en Sulejmani. Rode kaart Enoh ('60).

Opstelling Jong Ajax: Van der Hart; Ligeon, Sporkslede, Denswil, Dijks; Enoh, Rits, Boccara; De Sa, Hoesen (46. Van Kessel), Sulejmani (46. Andersen)

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis vande Vuurst