Menu

Winst op Inter goed voor moraal

Met de 3-0 zege stapt Ajax met een goed gevoel de komende weken in. Na remises tegen drie Engelse clubs, waaronder Liverpool afgelopen vrijdag, snakten de Ajacieden naar winst. Die kwam er met na goed voetbal tegen Internazionale. Steven Pienaar, Rafael van der Vaart en Wamberto scoorden de Amsterdamse doelpunten.

Ajax tegen Internazionale, betekende Andy van der Meyde tegen zijn vrienden. Maar ook het nieuwe Ajax tegen het nieuwe Inter. De Milanese club wist vorig seizoen in de Champions League twee keer te winnen van de Amsterdammers. In Milaan won Inter met 1-0, terwijl het duel in de Arena in 1-2 eindigde.

Bij Internazionale speelde zondagavond slechts drie spelers die het acht maanden geleden in hetzelfde stadion opnamen tegen de Ajacieden. Alleen Toldo, Zanetti en Crespo waren er toen bij. En Van der Meyde uiteraard, maar hij toen nog bij Ajax. Bij de Amsterdammers voelden zes spelers waarschijnlijk nog de pijn van die nederlaag: Trabelsi, Galásek, Pienaar, Van der Vaart, Van Damme en Maxwell.

De Ajacieden, bij wie Zdenek Grygera zich voor het eerst aan Ajax-publiek liet zien, benaderden deze wedstrijd heel anders dan die van vrijdag tegen Liverpool. Er was tenslotte iets goed te maken en dat de teller na negentig minuten tegen de Engelsen nog op nul treffers stond, was ook iets dat moest veranderen.

Toch lukte dat niet in de eerste helft. Koeman koos nu voor een 4-4-2 systeem met Rafael van der Vaart en Wesley Sonck samen voorin. Als aanvallende middenvelders schoven Steven Pienaar en Wesley Sneijder regelmatig door en de controlerende taken waren voor Tomás Galásek en Maxwell. Desalniettemin kon de gehele linkerflank af en toe fijn opkomen.

Jelle van Damme maakte zowel verdedigend als opbouwend een goede indruk en zijn assist in de derde minuut op Van der Vaart was uit het boekje. De aanvoerder miste ook nu nog het broodnodige geluk bij zo’n actie. Maar hij was niet de enige die (nog) geen hulp van Vrouwe Fortuna kreeg. Ook Pienaar leek tegen het rustsignaal op weg naar de openingstreffer. Toen hij eenmaal vrij voor Toldo stond, had hij de bal onder de doelman kunnen doorschuiven maar de Italiaan redde zeer alert. Daarvoor had Toldo ook al een prachtige vrije trap van Van der Vaart met een subtiele handbeweging uit zijn doel getikt.

Mede door het accurate optreden van Toldo bleef Ajax dus ook na 135 minuten spelen in de Arena zonder treffer.

Dat kwam allemaal goed in de tweede helft. Jari Litmanen was door Ronald Koeman binnen de lijnen gebracht en dat maakte voor Ajax een wereld van verschil. Jelle van Damme bleef in de kleedkamer achter, waardoor Maxwell zich weer een linie liet zakken. ,,Met Litmanen kwam er meer voetbal binnen het team”, verklaarde Koeman na afloop. ,,Inter had geen antwoord op spel van Litmanen.”

Waar het bij Ajax veel beter verliep dan in de eerste helft, daar ging bij Inter van alles mis. ,,In de eerste helft waren we goed georganiseerd en speelden we zeer compact”, zei Hector Cuper. ,,In de tweede helft was het verdedigend slecht. We maakten erg veel fouten, ook op het middenveld. Terwijl het middenveld bij Ajax zeer sterk is. We konden ons niet herstellen op de momenten dat we in balbezit kwamen.”

Vier minuten was de tweede helft pas oud toen Pienaar de bal hoog in het dak van het doel knalde en vijf minuten later kon Toldo zich voor de tweede keer omdraaien. Rafael van der Vaart schoot goed binnen nadat eerst Litmanen met een prachtige voorzet van links met zijn linkervoet de bal bij Pienaar had gebracht.

Met die 2-0 had Ajax wel de overwinning die het team zo nodig had, maar nog niet de toernooizege, op zak. Daarvoor moest nog een keer worden gescoord. Voor Wesley Sonck is zijn debuutgoal in Amsterdam nog toekomstmuziek, want hij ging in de 63ste minuut naar de kant zonder gescoord te hebben. Maar de Belg voelde zich in het 4-4-2 systeem veel beter op zijn gemak dan met vleugelspelers. ,,Ik ga mij ook niet vastpinnen op een systeem”, vertelde Koeman. ,,Dat deden we vorig seizoen niet en dat gaan we nu ook niet doen.”

Wamberto kwam voor de nieuwe spits in het veld en de Braziliaan had er duidelijk zin in. Hij reeg actie aan actie en schiep kans na kans. Maar pas toen Haverkort na negentig minuten nog even liet doorspelen – terwijl alle drie voorgaande duels exact op de 90ste minuut werden afgeblazen – was het raak. Van der Vaart liep samen met Wamberto op Toldo af. De aanvoerder was niet zelfzuchtig en legde de bal breed op de linkerspits. Die voelde de druk van bijna vijftigduizend verwachtingsvolle toeschouwers op zijn schouders, maar legde de 3-0 keurig in het doel.

Daarmee won Ajax voor de derde keer op rij het toernooi. ,,Maar belangrijker is dat we wonnen en geen goals tegen kregen. Terwijl Grygera en Escudé voor het eerst samen centraal achterin speelden. Deze winst was goed en ook nodig, want iedereen verwacht dit seizoen heel veel van ons. Daarom is dit een steun”, aldus Ronald Koeman.