Menu

Winst op Roda zorgt vooral voor opluchting bij Ajax

,,Eigenlijk speelde Jong Ajax vanavond hier in de Arena", zei Ronald Koeman na afloop van de nipte bekeroverwinning op Roda JC, 1-0. De Ajax-trainer kende zo veel personele problemen dat er een piepjong team in de achtste finale stond.

Roda JC had zich voor deze achtste finale van de Amstel Cup met moeite geplaatst. In de thuiswedstrijd tegen NEC moest de ploeg van coach Wiljan Vloet wachten tot de 113de minuut. Pas toen schoot Tom Soetaers de Limburgers naar winst.

Ajax en Roda JC ontmoetten elkaar woensdag voor de zesde keer in Amsterdam tijdens het Amstel-Cuptoernooi. Van de vijf eerdere edities verloor Ajax geen enkele maal, kreeg het zelfs maar twee doelpunten tegen. De laatste bekerontmoeting in eigen huis won Ajax met maar liefst 5-0 van de Limburgers. Zover kwam het nu niet, al had het er even de schijn van.

Voor de geelzwarte formatie was dit duel het eerste na winterstop. De ontmoeting met Excelsior ging vorige week zaterdag niet door vanwege de slechte staat van het Rotterdamse veld.

Trainer Ronald Koeman begon met dezelfde Ajacieden die zondag in de basis stonden in Tilburg waar Willem II met 0-6 werd weggespeeld, maar voor sommigen zat er wel een bijzonder tintje aan het duel. Lobont en Sneijder speelden hun eerste wedstrijd in de Arena. Jammer genoeg was het stadion niet eens voor de helft gevuld - er waren welgeteld 15.032 fans op het duel afgekomen - maar dat leek vooral de jonge Sneijder niet te hinderen.

De kleine middenvelder controleerde ‘zijn gebied’ als een routinier. Hij strooide met listige passje maar was tevens niet te beroerd om Jelle van Damme linksachterin te ondersteunen.

Net als tegen Willem II opende Ajax snel de score. Zlatan leek zelf verbaasd dat hij op randje buitenspel verder mocht, maar raakte daar niet door van de wijs. Doelbewust ging hij op Roorda af en klopte in de elfde minuut de doelman van de Limburgse formatie. Ook nu wilde Ajax snel de tweede treffer op het bord krijgen, maar de verdediging van Roda stak aan de rechterkant wat beter in elkaar dan die van de Tricolores.

Dat merkte vooral Andy van der Meyde. De gelegenheids-linksbuiten kon lang zo vaak niet naar binnen komen als zondag. Maar de ene keer - in de 40ste minuut - dat hij dat wel deed, werd hij onreglementair tot staan gebracht. De vrije trap werd maar nipt door Sneijder over het doel geschoten.

Zlatan was toen al geblesseerd van het veld gegaan. Hij had last van zijn lies en donderdag wordt bekeken wat hij precies mankeert. ,,Het is afwachten", aldus Koeman die al genoeg spelers in de lappenmand heeft zitten.

In de tweede helft was Ajax niet meer de ploeg van de eerste twintig minuten. Daarom was Roda-trainer Vloet tevreden over het tweede bedrijf en Koeman duidelijk niet. Vloet: ,,Wij begonnen moeilijk, maar na twintig minuten kregen we meer vastigheid. Addo ging op Zlatan spelen en Luypers schoof door naar de andere twee aanvallers. Daarna ging het beter."

En dus minder goed met Ajax. Koeman: ,,Wij begonnen prima en konden steeds de vrije man vinden. Daaruit ontstonden gevaarlijke situaties. Maar toen Roda ging doordekken, kwamen wij in de problemen. We zijn niet gevaarlijk meer geweest. Daardoor moesten we nog oppassen aan het einde van de wedstrijd. Roda kreeg ook nog een paar kansjes, met onder andere Anastasiou uit de draai. Je weet dat het gebeurt. Verdedigend vond ik wel dat we goed stonden, maar aanvallend hebben we de tweede helft te weinig gedaan."

In de aanval probeerde Koeman met de komst van Seedorf voor Maxwell iets te veranderen. Seedorf kwam meer achter de spits te spelen en Sneijder meer aan de linkerkant. Galasek moest er voor zorgen dat 'het gevaar' Sergio werd geneutraliseerd. De Braziliaan kwam er echter af en toe nog goed door, maar dat werd opgelost door of Chivu en Pasanen, of Lobont. Over de verdediging niets dan lof van Koeman: ,,Misschien dat Bergdolmo weer fit is tegen Feyenoord, maar deze defensie heeft twee keer achter elkaar de nul gehouden. Dus ik zie weinig reden om de verdediging te veranderen. "

Aan de overkant lukte er weinig bij de aanvallers. Mido gokte vaak op eigen succes, terwijl een snelle pass op Van der Meyde wellicht meer rendement had opgeleverd. Koeman: ,,Als je de wedstrijd bekijkt dan zie je dat het een groot verschil is als Zlatan speelt of Mido. Daarom staat Zlatan ook in de basis en Mido niet. Ik hoop dat Mido daarmee kan leven en alles zal geven om die ontwikkeling door te maken die Zlatan ook heeft doorgemaakt. Nu is hij nog te opportunistisch."

Koeman was wel opgelucht door de winst. ,,Dit is een opsteker, zeker gezien de personele problemen. Als je zo eens kijkt wie we allemaal missen..."

De trainer keek alvast vooruit naar zondag, als de topper met Feyenoord op het programma staat. ,,Het is een heel belangrijke wedstrijd. Als we die winnen hebben we geen last meer van Feyenoord."