Menu
'Winst tegen Groningen belangrijk'

'Winst tegen Groningen belangrijk'

De vooruitblik van Marco van Basten op het treffen met FC Groningen kende veel overeenkomsten met die van vorige week, toen hij zijn visie op het duel met NEC gaf. De coach verwacht opnieuw een lastige wedstrijd.


De aanloop naar het duel met FC Groningen verloopt voor Ajax niet vlekkeloos. Van Basten zag de afgelopen week verscheidene middenvelders afhaken en ook Jan Vertonghen bleef uit voorzorg binnen, maar hij is wel voldoende fit voor de wedstrijd van zondag. Eyong Enoh en Daley Blind zullen zeker niet naar het noorden afreizen en achter de naam van Rasmus Lindgren prijkt nog een vraagteken. De Zweed heeft de gehele week apart getraind. ,,Rasmus doet morgen mee met de groep, maar het zal er om spannen of hij de wedstrijd haalt", verduidelijkte de coach. Over Enoh had Van Basten nieuws: ,,Hij viel gister tijdens het partijtje uit en heeft inmiddels een scan ondergaan."
Van Basten blikte tijdens de wekelijkse persconferentie eerst terug op het treffen met NEC. De oefenmeester was tevreden over het optreden van zijn elftal. ,,We hebben gevochten voor een goed resultaat en dat ook behaald." Ook keek de trainer naar het officiële debuut van Toby Alderweireld in Ajax 1. ,,Ik ben zeer positief over Toby. Hij maakt stappen en is bezig een plaats te veroveren in de selectie. Voetballend en opbouwend is hij goed. Het koppen zou nog beter kunnen, maar ik vind Toby vrij allround.'
Niet alleen over de Belg is de voormalig topspits te spreken, ook voor de gehele defensie had hij een goed woordje over. ,,Ik beschik nu over acht verdedigers die ieder hun eigen kwaliteiten hebben. Daarbij praten wij niet over de nummer een, twee of drie. Per wedstrijd bekijken wij wie er speelt. Dat is afhankelijk van de tegenstander of blessuregevallen, maar ze komen allemaal in aanmerking." In de ogen van de coach scoorde de defensie één keer een onvoldoende. ,,Slechts één wedstrijd zijn ze door het ijs gezakt: uit bij Heerenveen. Verder krijgen we weinig doelpunten tegen, dus doen ze het goed."
Hoe de invulling van de spitspositie er tegen de Groningers uitziet - nu Dario Cvitanich is geschorst - kon Van Basten nog niet vertellen. ,,Er zijn verschillende mogelijkheden. Luis Suarez heeft het er een tijdje goed gedaan, maar ook Siem de Jong, Miralem Sulejmani en Leonardo kunnen er spelen. We hoeven FC Groningen niet wijzer te maken dan ze zijn, maar ik ben er zelf ook nog niet uit."
Wel wist Van Basten dat Ajax een middag vol spanningen tegemoet gaat. ,,Het is een lastige en belangrijke wedstrijd. FC Groningen heeft een ploeg met veel fysieke kracht. De laatste jaren heeft Ajax het daar lastig gehad." Desondanks weet ook de trainer dat de Groningers niet meer de versnelling hebben als tijdens de eerste periode van het seizoen. FC Groningen-coach Ron Jans betitelde het eerder als 'de net-niet-fase'. ,,Laten we hopen dat dát nog even zo doorgaat. Een weekje ofzo", grapte Van Basten, om te eindigen met: ,,Als we tot het eind mee willen doen om de titel, dan moeten we deze wedstrijd winnen."