Menu
'Winst zal concurrentie demotiveren'

'Winst zal concurrentie demotiveren'

Trainer Frank de Boer schoof donderdagmiddag na de lunch aan in de perszaal van sportcomplex de Toekomst. Hij blikte vooruit op het duel met sc Heerenveen dat vrijdagavond in de uitverkochte Amsterdam ArenA wordt gespeeld. ,,We zijn goed bezig en hebben vorige week een belangrijke stap gezet, maar er zijn nog twaalf punten te verdelen."

Niemand in zijn nabije omgeving feliciteerde De Boer na de zege vorige week op PSV met de 32ste landstitel. ,,Alleen de pers zegt dat we al kampioen zijn”, sprak de succesvolle trainer tegen diezelfde pers die met velen naar de Toekomst was gekomen. ,,Dat is niet zo. Niet dat ik er aan twijfel, maar we moeten nog tegen sc Heerenveen, NAC, Willem II en FC Groningen spelen. Heerenveen heeft bovendien van Feyenoord en PSV gewonnen.”

De Boer wil voorkomen dat zijn spelers de focus op de volgende wedstrijd verliezen en al verder kijken dan de eerstkomende tegenstander. ,,Elke dag werken we naar de eerstvolgende wedstrijd toe. Daar focussen we volledig ons op en dan is de kans groot dat je drie punten pakt. Ik wil niet dat de spelers zich laten meesleuren door een bepaalde sfeer die wordt gecreëerd. Deze groep is vrij professioneel, in de zin dat de spelers zichzelf corrigeren. Als ze bij iemand merken dat hij minder scherp is of al over het kampioenschap praat wordt er ingegrepen. Want we zijn nog helemaal geen kampioen. Al denk ik wel dat de concurrentie gedemotiveerd zal raken als we vrijdag van Heerenveen winnen.”

,,Spelers corrigeren elkaar als er iemand niet gefocust is", aldus De Boer. ,,Spelers corrigeren elkaar als er iemand niet gefocust is", aldus De Boer.

Geheel volgens die filosofie houdt de 112-voudig international daarom de focus op Heerenveen, een club die zijn respect verdient. ,,Ik vind het leuk voor Marco van Basten dat het nu goed gaat na een tumultueuze beginfase waarin hij veel kritiek kreeg. Hij is z’n eigen weg blijven volgen en dat heeft uiteindelijk goede resultaten opgeleverd. Heerenveen kan zelfs de play-offs nog halen en dat had niemand eerder dit seizoen gedacht. Je ziet de hand van Marco terug. Heerenveen is een reuzendoder, dus als je van hen wint ben je nog dichterbij de titel. Heerenveen kan echter vrijuit spelen want ze hebben niets te verliezen - of het moet een stapje richting play-offs zijn. Heerenveen wisselt de tactiek af met drukzetten en countervoetbal. Bovendien hebben ze in de persoon van El Ghanassy en Djuricic geweldige spelers.”

Tot zijn teleurstelling kan De Boer geen gebruik maken van eerste doelman Kenneth Vermeer. Ajax ging immers eerder deze week niet in beroep tegen de uitspraak van de tuchtcommissie die hem voor twee duels schorste. Die schorsing kreeg Vermeer na zijn overtreding op Geoffrey Castillion in de thuiswedstrijd tegen Heracles. Om die reden moest hij vorig weekend ook al de topper PSV - Ajax (2-3) aan zich voorbij laten gaan. De Boer: ,,Ik vind de straf moeilijk te accepteren. Maak je deze overtreding op het middenveld dan is het geel. Kenneth is voor deze overtreding tweeënhalve wedstrijd geschorst. Dat is belachelijk veel. Maar de kans dat de straf werd teruggedraaid was heel klein en het geeft een bepaalde rust naar Jasper Cillessen en Kenneth toe dat we niet in beroep zijn gegaan. Al houden we er wel met een nare bijsmaak aan over.”

Er bestaat een kans dat de coach van Ajax vrijdagochtend nog een wijziging moet doorvoeren in de wedstrijdselectie van achttien man. Daley Blind haakte vrijdagochtend af met een rugblessure tijdens de laatste training. ,,Hij kon vanmorgen niet eens zijn veters trekken, maar tijdens de warming-up ging het eigenlijk steeds beter. Maar bij het positiespel speelde het weer op en werd het erger. We hebben een mri-scan laten maken en daarop was niets te zien. Ik schat de kans dat hij uiteindelijk bij de selectie blijft op fifty-fifty . Maar ik wil het eerst morgenochtend afwachten."

Ajax - sc Heerenveen begint vrijdagavond om 20:00 uur. Kom vroeg naar het stadion en houdt rekening met extra drukte vanwege gelijktijdige evenementen in de HMH en Ziggo Dome.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven)