Menu

Winst zorgt voor opluchting bij Ajax

Drie jaar achtereen werd het 1-1 in het Parkstad Stadion Limburg als Ajax op bezoek ging bij Roda JC. Dit seizoen wisten de Limburgers ook PSV en Feyenoord al op een gelijkspel te houden, maar Ajax slaagde er toch maar mooi in drie punten weg te halen uit Kerkrade. En dat was alweer vijf jaar geleden. Uitgerekend Tom Soetaers en Victor Sikora waren de doelpuntenmakers.

Bij de hervatting van de competitie, die begon met het inhaalduel tegen Roda JC, was een positief resultaat bijna een 'heilig moeten'. De eerste competitiehelft was namelijk in mineur geëindigd met uitschakeling in de Europa Cup, de beker en een nederlaag bij FC Twente.

Trainer Ronald Koeman moest deze woensdagavond liefst negen spelers missen, van de keeper tot spits, van de vaste rechtsback tot de vaste linksback. Dat gaf Maarten Stekelenburg de kans zich te bewijzen, want de jonge keeper stond deze voetbaljaargang nog geen minuut in een officiële wedstrijd onder de lat. Daarvoor gaf het goede optreden van Bogdan Lobont geen aanleiding. Ook John O'Brien stond voor het eerst dit seizoen in de basis, omdat Maxwell - die ook al niets miste vanaf augustus - in Brazilië is om zijn land naar de Olympische Spelen te loodsen.

Aangezien Koeman vooraf ook had aangegeven de rest van het jaar in een 4-3-3 opstelling te willen starten met echte vleugelspitsen, kregen ook Tom Soetaers en Victor Sikora een basisplaats toebedeeld. Alle goede bedoelingen ten spijt, op het veld kwamen die er in de eerste helft nog niet uit. Slechts sporadisch kwam Ajax tot een voorzet en dan waren die vooral van de backs, Zdenek Grygera en invaller Nigel de Jong op rechts en John O'Brien op links. Maar kansen kwamen de eerste helft niet van de grond bij Ajax. Wel bij Roda JC, dat af en toe erg gemakkelijk door de Ajax-defensie sneed.

Opvallend was dat Wesley Sonck de Roda-treffer inleidde. De spits speelde de bal terug recht in de voeten van Kone. De behendige buitenspeler sneed naar binnen en vond daar Anastasiou die de 1-0 kon binnenschuiven. Er was nog geen kwartier gespeeld. ,,Natuurlijk mag Sonck geen balverlies lijden, maar het is je spits. Er staan nog acht man achter hem. Dat de tegenstander binnen twee passes alleen voor de keeper staat, kan niet. We speelden met drie verdedigers op hun twee spitsen en bij elkaar vandaan. Escudé dacht op dat moment niet verdedigend genoeg", aldus Koeman.

De tweede domper moest Ajax in de veertigste minuut incasseren. Zdenek Grygera, na zijn blessure nog geen wedstrijd gespeeld, verliet nog voor rust met hamstringklachten het veld. Dat was dus nummer tien in de al lange rij met blessures.

In de tweede helft liet Ajax in de eerste vijf minuten al meer passie zien dan in de 45 minuten daarvoor. Al in de derde minuut leverde dat succes op, toen Rafael van der Vaart Victor Sikora vond. De rechtsbuiten haalde mooi uit en de bal vloog prachtig tegen de netten.,,Dit had ik echt nodig", glunderde Sikora na afloop. ,,Ik heb best aan de kritiek moeten wennen hier. Ik hoop dat dit het begin is van wat nog gaat komen. Ik maakte een overstapje en schoot." De bal ging onderkant lat binnen. ,,Dat zijn de lekkerste'', aldus de rechtsbuiten.

Na iets meer dan een uur spelen was de andere vleugelspits succesvol. Tom Soetaers haalde eveneens schitterend uit. ,,Ik ben blij dat zij hebben gescoord", zei Koeman. ,,Het is voor hen een mooi ruggesteuntje. Op basis van de tweede helft ben ik tevreden over die twee, op basis van de eerste niet. Maar dat geldt niet alleen voor hen, maar voor het hele elftal. De positiewisseling tussen Tomás Galásek en Wesley Sneijder pakte goed uit. Het stond beter."

Ajax was beter, ook toen de twee doelpuntenmakers waren vervangen door Nicolae Mitea en Daniël de Ridder, die zijn debuut maakte. De jongeling had nog bijna een doelpunt achter zijn naam gezet na een prachtige passeeractie, maar Kujovic lag in de weg. ,,Op basis van de tweede helft hadden we de 1-3 moeten maken, maar dat hebben we nagelaten. Daardoor kreeg Roda JC nog in de slotfase de kans om er 2-2 van te maken", vond de Ajax-trainer.

Zo ver kwam het niet. Ajax won voor het eerst in vijf jaar in Kerkrade. Door de krappe zege neemt Ajax weer een voorsprong van drie punten op PSV. Komende zondag treffen de Amsterdammers in eigen huis NEC. Nog nooit ging die wedstrijd verloren.