Menu
Winter deert Benfica niet, maar Cruijffie ziet nog kansen

Winter deert Benfica niet, maar Cruijffie ziet nog kansen

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 12 februari 1969 wanneer een bomvol Olympisch Stadion rekent op een uitglijder van het grote Benfica, maar juist Ajax ziet worstelen met de Hollandse winter en de eigenzinnig stuiterende bal.

Otto Gloria was er niet gerust op en de Braziliaanse trainer van grootmacht Benfica besloot het veelbelovende Ajax grondig te bestuderen. Op 12 januari 1969 bekeek hij NAC-Ajax (0-2) en op zaterdagmiddag 8 februari zag hij hoe Piet Keizer en Johan Cruijff DOS in De Meer van het besneeuwde veld veegden: 7-0. Dat was vier dagen voor de eerste ontmoeting tussen de kampioenen van Nederland en Portugal in de kwartfinale van de Europa Cup I. In winters Amsterdam waant Ajax zich favoriet, want die mooi weer-voetballers uit Lissabon zijn ook al eens zwaar voor schut gegaan in een ijskoud Dortmund (5-0 voor Borussia in december 1963).

Parel van Mozambique
Benfica, Europa Cup-winnaar in 1961 en 1962 en verliezend finalist in 1963, 1965 en 1968  zou over zijn hoogtepunt heen zijn en sterspeler nummer één Eusébio zou na zijn knieoperatie nog maar een schim zijn van de Parel van Mozambique die in de Europese eindstrijd van 1962 zo oogverblindend schitterde. In het Olympisch Stadion van Amsterdam werd Benfica-Real Madrid toen de mooiste finale ooit en won Eusébio met 5-3.

Maar nu hun veld van eer er wit bijligt en de vorst tot diep in de grond is doorgedrongen, zullen de Portugezen spitsroeden moeten lopen, en door de geharde Hollanders worden overrompeld. Tenminste, daar rekenen de dik 60.000 toeschouwers op, maar de massa komt bedrogen uit. Met blote benen en handen betreden de roodhemden vastberaden de ijzige piste, terwijl het in blauw gestoken Ajax bibbert in witte maillots en handschoentjes.

Winterse pret bij het spelershotel in Amersfoort waar Ajax optimistisch toewerkt naar de thuiswedstrijd tegen Benfica. Bennie Muller (links) werpt een sneeuwbal, terwijl Ton Pronk, Wim Suurbier en Johan Cruijff (rechts) aan het kneden zijn. Foto: Jac. de Nijs, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 922-0879
Winterse pret bij het spelershotel in Amersfoort waar Ajax optimistisch toewerkt naar de thuiswedstrijd tegen Benfica. Bennie Muller (links) werpt een sneeuwbal, terwijl Ton Pronk, Wim Suurbier en Johan Cruijff (rechts) aan het kneden zijn. Foto: Jac. de Nijs, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 922-0879

Benfica, technisch zeer vaardig, weet zich beter raad met de springerige bal dan het nerveuze Ajax, en countert geraffineerd naar een serie kansen. Toni lelt de bal op de lat en na een half uur vergrijpt Bennie Muller zich aan António Simões: strafschop, Jacinto 0-1. Luttele minuten later heeft zeldzaam gestuntel van Velibor Vasovic de 0-2 van José Torres tot gevolg.

Vlak na rust brengt invaller Inge Danielsson de spanning terug, Ajax veert op en Keizer is dicht bij de 2-2. Maar halverwege de tweede helft leidt een uitbraak via Eusébio tot een hoekschop waaruit José Augusta 1-3 maakt. Het stadion is ontgoocheld en Torres maakt pret met de sneeuwhopen achter het doel van Gert Bals.

Wedstrijdcolumn
Toch is Ajax niet uitgeteld, zegt Cruijff, die een drietal flinke kansen verprutst, in zijn wedstrijdcolumn voor de regionale dagbladen die zijn aangesloten bij de Gemeenschappelijke Pers Dienst. ‘Het zat ons echt tegen’, meent Johan, die in de tweede helft liefst tien Ajax-kansen had geteld waaronder een kopbal van hemzelf na een loepzuivere voorzet van Sjakie Swart waarbij hij de bal knullig tegen de zijkant van het hoofd kreeg, omdat hij even was verblind door de gloednieuwe stadionverlichting.

Maar Cruijff heeft ook lof voor de zo gerenommeerde tegenstander, ‘die prachtig gegroepeerd voetbal liet zien en geweldig positie koos’. En Eusébio, spelend met een band om het gerepareerde rechter kniegewricht? ‘Die was eenvoudig groots’, aldus Cruijff.

Maar toch, al die kansen die Johan, een tikkeltje overdreven, had gezien, stemmen hem hoopvol. Vol bravoure beweert Cruijffie: ‘Ik ben niet bang voor Lissabon, ik acht ons daar zeker niet kansloos.’ Het zullen profetische worden blijken.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie] * Koop deel 1 van de Ajax Encyclopedie nu met korting!

AJAX ENCYCLOPEDIE

Fotobijschrift (boven):
Benfica viert de 0-1 van Jacinto die doelman Gert Bals (in trainingsbroek) vanaf elf meter de verkeerde kant op heeft gestuurd. Velibor Vasovic haalt de bal uit het net.

Foto: Jac. de Nijs, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 922-0972