Menu
Winter en Willems trefzeker

Winter en Willems trefzeker

Vandaag is het exact twintig jaar geleden dat FC Twente en Ajax tegenover elkaar stonden voor de 23ste speelronde in het eredivisieseizoen 1987-1988. Het duel eindigde in 1-1.

Aron Winter in een eerdere wedstrijd uit het seizoen 1987-1988. Aron Winter in een eerdere wedstrijd uit het seizoen 1987-1988.

Het was de vijftiende ontmoeting tussen FC Twente en Ajax in het Enschedese Diekmanstadion. Zes eerdere confrontaties waren door de Amsterdammers winnend afgesloten, vier gingen er verloren en vier keer eindigde de strijd onbeslist. Uit die koele cijfers blijkt dat Twente-uit voor Ajax bijna nooit een makkelijke wedstrijd was en dat werd die 21ste februari 1988 nog eens duidelijk.

Ajax had het vorige competitieduel twee weken eerder met 0-1 verloren bij PSV. Een week voor de ontmoeting met Twente had Ajax 2 in de derde ronde van de KNVB-beker Volendam verrassend verslagen. Maar nu wachtte Ajax 1 weer een krachtmeting.

Met Stanley Menzo op doel en de veldspelers Peter Larsson, Danny Blind, Danny Hesp, Ronald Spelbos, Jan Wouters, Arnold Mühren, Rob Witschge, Aron Winter, John van ’t Schip en John Bosman in de opstelling moesten de Tukkers worden verslagen. Bij de gastheren, die het dat seizoen bijzonder goed deden in de eredivisie, speelden onder andere Theo Snelders, Piet Keur en Fred Rutten mee.

In de eerste helft wisten beide teams niet tot scoren te komen, maar zeven minuten na rust zette Aron Winter Ajax op voorsprong. Die 0-1 kon Ajax echter niet tot het laatste fluitsignaal vasthouden. Het was Ron Willems die zijn FC Twente naast de Amsterdammers zette en zo een gelijkspel afdwong. Twente eindigde dat seizoen als derde, Ajax als tweede. PSV werd kampioen. In de zomer na dat seizoen verliet Willems Twente en ging hij aan de slag bij Ajax. In totaal zou hij 53 wedstrijden voor Ajax spelen en 18 keer scoren.

Andere wedstrijden die Ajax op 21 februari speelde, zijn:

21-2-1960: Ajax - Sittardia 4-2
21-2-1965: Heracles - Ajax 1-0
21-2-1971: Ajax - Volendam 4-0