Menu

Winter geeft tweehonderd procent

Aron Winter is na een seizoen bij Sparta blij weer terug te zijn in de Ajax-selectie. Hij is de oudste van de groep en zijn contract loopt over een jaar af. Geen redenen voor de Ajacied om niet voluit te gaan. Hij gaat voor een basisplaats en en passant probeert hij de minder ervaren jongens in de selectie op weg te helpen.

Volgens Winter heeft de groep nu de sfeer te pakken die nodig is voor succes. ,,De groep, waaronder ook de medische en technische staf, is erg leuk. De sfeer is heel ontspannen, er wordt veel gelachen buiten de wedstrijden en de trainingen om. Sfeer is heel bepalend voor succes, dan wordt er ook goed getraind en gespeeld. Iedereen weet nu waar hij mee bezig is. We trainen heel scherp, heel zwaar, maar wel leuk. De conditietrainingen bijvoorbeeld, worden leuker gemaakt door de bal onderdeel te laten zijn van de oefeningen,” legt Winter uit.


De ervaring die de Ajacied in zijn loopbaan heeft opgedaan, wil hij nu overbrengen op de jongere spelers in de selectie. Hij praat veel met de spelers en sommigen gaan uit zichzelf naar hem toe. Hij vertelt ze wat ze, in zijn ogen, beter wel en beter niet kunnen doen op het veld of tijdens een wedstrijd. ,,Het is te vroeg om daar nu al wat over te zeggen, maar ik hoop dat het te zijner tijd zijn vruchten gaat afwerpen,” zegt de voetballer met een glimlach.

Als oudste in de selectie, dient Winter te luisteren naar een aanvoerder die meer dan tien jaar jonger is dan hijzelf. De routinier heeft er echter geen moeite mee, ook hier steekt hij af en toe een helpende hand toe. Winter: Chivu doet het heel goed als aanvoerder. Hij heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel. Hij is het type voor een aanvoerdersschap. Natuurlijk help ik hem en handje, ik ben wat ouder en weet precies wat er in de voetballerij omgaat. Als bijvoorbeeld iemand niet luistert op een training, dan zal ik hem daarop aanspreken. Iedereen moet respect voor elkaar hebben, want je doet het met zijn allen. Maar Chivu is niet alleen erg goed als aanvoerder, ook als persoon mag ik hem erg graag.”


Het komend seizoen zal niet makkelijk en lang worden denkt Winter. Op alle nationale fronten zijn de verwachtingen hoog gespannen. Met deze groep spelers denkt Winter wel een eind te zullen komen: ,,We hebben een hele brede selectie, op iedere positie hebben we twee gelijkwaardige spelers. Desondanks zal het zwaar worden. We spelen niet alleen voor het kampioenschap, de beker, maar ook in de Champions League. Met name in die laatste zijn het hele zware wedstrijden. Buiten dat hebben we ook te maken met een aantal internationals die van tijd tot tijd interlandverplichtingen hebben. We zullen dus moeten zorgen dat we met elkaar dezelfde arbeid en inzet tonen, zodat het verschil met de spelers die niet zoveel wedstrijden spelen niet te groot wordt. Het wordt een heel lang seizoen, denk ik.”


De Ajacied verwacht komend seizoen veel aan spelen toe te komen. ,,Ik weet wat mijn positie is. Ajax is vorig jaar kampioen geworden zonder mij. Ik respecteer het dan ook dat andere spelers de voorkeur krijgen boven mij. Ik wacht mijn kans af, ik zorg dat ik scherp ben. Op het moment dat ik moet voetballen ben ik er klaar voor. Ik wil ook aan wedstrijden toekomen. Het zit niet in mijn aard om het een jaar ´rustig aan te doen´ zoals sommige mensen wel eens suggereren. Ik zal mij voor 200% inzetten,” besluit de Amsterdammer.