Menu

Winter: ''Italië is voor mij een gesloten boek''

Maandag was het eindelijk zover. Aron Winter was te gast in Godenzonen, het Ajax-programma van de lokale tv-zender AT5. De aanvoerder van Ajax, die dit seizoen terugkeerde naar zijn oude liefde na zeven jaren Italië, liet twee keer eerder verstek gaan. Eenmaal wegens griep en de andere keer door een ribblessure. Winter sprak ondermeer over zijn periode in Italië en zijn terugkeer bij Ajax.

Zeven seizoenen verbleef de routinier in het voetballand aan de Middellandse zee, eerst vier jaar bij Lazio, toen drie bij Inter. Een mooie tijd, maar echt grote prijzen won hij daar niet. Weliswaar pakte Winter met Internazionale in 1998 de UEFA CUP (toch geen geringe prestatie, lijkt ons), maar hij vindt het echt jammer dat het landskampioen aan hem voorbij ging. 'Iets dat er altijd wel heeft ingezeten, zeker gezien de groep goede voetballers waarmee ik heb gespeeld,' aldus Winter.

Dit seizoen keerde Winter terug bij Ajax. Een overstap waar hij nog geen moment spijt van had. 'Voor mij is Italie een gesloten boek,' aldus Winter. Van zijn oude ploegmakker, nu trainer, Jan Wouters kreeg Winter de belangrijke taak samenhang te brengen tussen de ervaren krachten van andere clubs (Machlas, Laudrup, Verlaat, Vierklau, Van Halst) en de talenten uit de eigen jeugdopleiding (Bobson, De Cler, Knopper).

Met Winter als aanvoerder vindt Ajax weer langzaam zijn draai. Na tien speelronden in de competitie staan de Amsterdammers weer bovenaan de ranglijst. En dat is voor het eerst sinds het seizoen 1997-1998. Winter vervult een voorbeeldfunctie in dit nieuwe Ajax en is zich daar terdege van bewust. 'Daarom vind het ook niet erg om nu in de verdediging te spelen, terwijl ik eigenlijk een middenvelder ben.' aldus de international. 'Het gaat er nu vooral om elkaar te leren kennen en een goed team op te bouwen.'