Menu
Winter nog niet bezig met titel

Winter nog niet bezig met titel

Jong Ajax maakt zich langzaam maar zeker op voor de slotfase van de competitie. Met vier punten achterstand op koploper FC Twente behoort een landstitel nog zeker tot de mogelijkheden, maar trainer Aron Winter loopt liever niet op de zaken vooruit.

Het Beloftenteam speelde maandagmiddag in Zeist een oefenwedstrijd tegen het Japanse nationale elftal voor spelers tot 23 jaar. Het een vervelend middagje voor de Amsterdammers. Na negentig minuten stapten ze met een pijnlijke 4-1-nederlaag van het veld. ,,Dit was een heel slechte wedstrijd”, blikt Aron Winter een dag later terug op de oefenpot, waarin Javier Martina de enige Ajax-treffer maakte. De 41-jarige trainer gooit een paar termen op tafel om het verlies te verklaren. ,,Onderschatting, niet willen voetballen, te makkelijk denken, het slechte weer.” Kortom: allemaal oorzaken, die eigenlijk niet als oorzaken aangehaald mogen worden. Winter speelde tegen de Japanners met veel jongens, die dit seizoen vaak met een bijrol genoegen moeten nemen. Zij verzuimden zich in de kijker te spelen. ,,Bijna iedereen speelde onder zijn niveau”, zegt Winter, die volgend seizoen het hoofdtrainerschap bij Jong Ajax weer overdraagt aan Adrie Koster. ,,Als je een keer een kans krijgt om je te laten zien, moet je die pakken. Dan moet je gewoon ontzettend je best doen en alles geven wat je hebt. Maar dat gebeurde maandag niet. Het leek voor sommigen wel een dagje vrij. Ik begrijp dat niet. Je wil je als voetballer toch ontwikkelen, beter worden? Je merkt ook dat de jongens die er wel alles aan doen er momenteel ook écht met kop en schouders bovenuit steken.”

De oefenwedstrijd moet los worden gezien van de prestaties in de competitie. Want daarin vergaat het Jong Ajax goed. Met nog acht wedstrijden te spelen is de achterstand op koploper Jong FC Twente vier punten. En eigenlijk hadden de Amsterdammers er nog beter voor kunnen staan. ,,Er zijn veel wedstrijden geweest waarin we de betere ploeg waren, maar toch punten lieten liggen”, zegt Winter. ,,Dan verzuimden we te scoren of kregen we te makkelijk een treffer tegen. Maar dat hoort ook bij het proces van een jong team. Je moet leren hoe je een wedstrijd wint.”

Hoewel de positie op de ranglijst goed is, wil de trainer niet speculeren over een eventueel kampioenschap. ,,Natuurlijk houden we de ranglijst in de gaten en willen we kampioen worden”, zegt Winter. ,,Maar we werken altijd van wedstrijd naar wedstrijd en blijven dat ook nu doen. Het belangrijkste bij Jong Ajax is en blijft de ontwikkeling van de spelers. Wij proberen de spelers voor te bereiden op het betaalde voetbal. En over dat proces ben ik momenteel zeer tevreden.”

Jong Ajax speelt maandag op de Toekomst tegen Jong Sparta, de nummer zeven van de ranglijst. Het duel begint om 18.30 uur. Koploper Jong FC Twente neemt het diezelfde avond thuis op tegen Jong Vitesse.