Menu
Winterkampioenschap vruchtbaar tussenstation

Winterkampioenschap vruchtbaar tussenstation

Ajax kan zich zondag tot Herbstmeister kronen. De Duitse benaming voor winterkampioen is vaak een vruchtbaar tussenstation gebleken. De laatste zeven keer dat Ajax in de winterstop bovenaan stond, volgde aan het einde van het seizoen de titel.

In totaal vond Ajax zichzelf twintig keer met Kerst aan kop van de ranglijst terug. Slechts in vier gevallen volgde een klein half jaar later geen huldiging in de binnenstad. In jacht op de 21e wintertitel verdedigt Ajax in de afsluitende speelronde van 2015 een voorsprong van twee punten op Feyenoord en drie op PSV.

Record
Ajax kan zondag een stokoud Eredivisierecord evenaren. De Ajacieden evenaarden twee weken terug tegen sc Heerenveen al het eigen clubrecord door drie thuisduels op rij minimaal vijf goals te maken. Nooit eerder lukte het Ajacieden dat vier opeenvolgende competitiewedstrijden op eigen bodem te doen. Ajax lijkt goede papieren te hebben, want de ploeg is dit seizoen voor eigen publiek de meest scorende club.

Mocht de ploeg van Frank de Boer er zondag in slagen opnieuw minimaal vijf goals te maken, dan wordt het record van PSV uit 1973 geëvenaard. De voorbije maand werd het Amsterdamse publiek op een doelpuntenregen tegen Roda JC (6-0), Cambuur (5-1) en Heerenveen (5-2) getrakteerd.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Louis van de Vuurst